BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico győzött és megbukott

Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az Irány-Szociál-demokrácia (Smer) párt elnökét kérte fel kormányalakításra.

Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az Irány-Szociál-demokrácia (Smer) párt elnökét kérte fel kormányalakításra. Ám a többségbe került ellenzéki pártok nem hajlandók tárgyalni Ficóékkal.
Az eddigi kormánykoalíció ereje, a Smer a 150 fős pozsonyi parlamentben 62 mandátumot szerzett. Koalíciós társa, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éppen hogy elérte a parlamenti küszöböt. Az eddigi harmadik koalíciós erő, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS-LS) kiesett a parlamentből. A Smernek és az SNS-nek összesen csak 71 képviselői helye van, a parlamenti többséghez 76 mandátum szükséges.
A parlamentbe jutott, összesen 79 mandátumot elért négy másik párt leszögezte: Ficóval egyikük sem hajlandó a tárgyalásokra. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd vezetői megerősítették: közös jobbközép kormányban gondolkodnak.
Fico kész az ellenzéki szerepre, és az SNS vezetője, Ján Slota is tisztában van a koalíciójuk esélytelenségével. „Teszek egy nagyon gyors kört, és ha látom, hogy nem megy, teret adunk a jobboldalnak” – hangoztatta Fico.
„A mostani választásokkal véglegesen a múlté a Vladimír Meciar nevével fémjelzett időszak” – hangoztatta az SDKU listavezetője. Iveta Radicovának jelentős esélye van arra, hogy végül ő alakíthasson kormányt. „Kutyakötelességünk megegyezni Radicovával” – mondta Bugár Béla, a Híd elnöke. Radicovát a nemzetiségi kérdésekben korrektnek tartják. A kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt ő is élesen elítélte. A szlovák ellentörvényt sem eltörölni, hanem finomítani kívánja.
A másik magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kiesett a parlamentből. A párt elnöke, Csáky Pál bejelentette: az egész elnökség lemond. Azt sem zárta ki, hogy a párttagok egy része átlép a Hídba. A Híd a tisztán szlovákiai járásokban is kapott 1-1,5 százalékot, erre az MKP soha nem volt képes.
„Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép alakít kormányt, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba” – értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt. A magyar miniszterelnök-helyettes nem titkolta, hogy örültek volna annak, ha az MKP is bekerült volna a szlovákiai törvényhozásba.

Nem a gazdaság döntött
Szlovákia alaposan megsínylette a válságot, ezt a statisztikai adatokon túl különféle mutatók is jelzik. Ilyen például a svájci IMD versenyképességi felmérése, amelyben az egy évvel ezelőtti 33. helyről az idén a 49. helyre esett vissza (miközben egyébként Magyarország három helyet előrelépett, a 42.-re).
Ám úgy tűnik, már beindult a kilábalás – legalábbis a gazdaság az első negyedévben 4,8 százalékkal meghaladta a 2009-es hasonló időszakét, úgy, hogy az ezt megelőző negyedévben még 2,9 százalékos volt a zsugorodás. Tavaly 4,7 százalékkal esett viszsza a gazdaság, amely az azt megelőző években ugrásszerűen bővült: 2008-ban is még 6,2, 2007-ben pedig 10,6 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.