BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmincszoros drágulás az egészségügyi intézményekben

Az elmúlt 25 évben több mint harmincszorosára emelkedett az egészségügyi intézmények által beszerzett áruk és szolgáltatások átlagos árszintje.

A kilencvenes években előfordult, hogy a 40-50 százalékot is meghaladta az éves az infláció, ami az ezredforduló óta ugyanakkor már 10 százalék alatt maradt– derül ki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) árinformációs tájékoztatójából.

Az árrobbanás az egészségügyben jelentősen meghaladta a lakossági áremelkedést. Az 1987-es évet alapul véve elmondható, hogy míg a lakosság az 1987-esnek a húsz-, addig az egészségügyi intézmények a harmincsorosáért tudják ma átlagosan ugyanazokat az árukat beszerezni, illetve szolgáltatásokat igénybe venni.

Az egészségügy fogyasztói kosarán belüli arányok persze eltérnek a lakosságitól. Míg az előbbiben a szolgáltatások, valamint a gyógyszer és orvosi eszköz, az utóbbiban az élelmiszerek és a szolgáltatások képviselik a legnagyobb arányt. Ennek is köszönhetően az egészségügyi intézmények árindexe(104 százalék) 2012-ben alacsonyabb volt, mint a lakossági árindex (105,7 százalék). Az eltérést a gyógyszerek, vegyszerek és a szakmai anyagok alacsony árindexe eredményezi.

A termékekhez szinte ugyanannyiért, a szolgáltatásokhoz azonban 6,4, százalékkal drágábban jutottak az intézmények. Az üzemanyag 14,6 százalékkal drágult, ami főleg az Országos Mentőszolgálatot sújtotta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.