BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helikopterek százmilliárdért

A repülőgép-beszerzésre 5 milliárd, a helikopterekére 100 milliárd forintos költséggel kalkulál a tárca – jelentette be a honvédelmi miniszter egy négypárti egyeztetés után. Hende Csaba közölte: a Fidesz, a KDNP, az MSZP és a Jobbik között konszenzus alakult ki a Magyar Honvédség (HM) helikopter- és repülőgép-beszerzéséről. Meghatározták a beszerzések menetrendjét. Hende korábban lapunknak is elmondta, hogy a HM szakértői munkacsoportja a honvédség és az ország szükségletei alapján őszig kialakítja a követelményrendszert, és elkészíti a tenderkiírást, amelyet szintén egyeztetnek. Ezután úgy írják ki az uniós közbeszerzési eljárást, hogy a potenciális ajánlattevőknek a jövő évi választások előtt kell benyújtani ajánlatukat. Így az új kormány dönthet majd a beszerzésről. 2011-ben az Egyesült Államok ajánlott fel használt helikoptereket, majd az olasz kormány új Agusta típusú gépeket, de ezeket visszautasította a HM.

Hende lapunknak is utalt arra, hogy a honvédség forgó- és merevszárnyas repülési eszközei még a Varsói Szerződés idejéből származnak, 10 éven belül tönkremennek. A Malév megszűnésével Magyarország állami légi szállítási képesség nélkül maradt, az An-26-os repülők azonban olyan mértékben elavultak, hogy a repülőterek környezetvédelmi okokból nem adnak leszállási engedélyt.

A beszerzésig a meglévő Mi típusú helikoptereket olyan mértékben újítják fel, hogy el tudják látni a szükséges katonai, katasztrófavédelmi és egyéb civil feladatokat. Ezeknek a gépeknek az üzemidejének meghosszabbítása nagy ráfordítással lenne lehetséges. Hende szerint egy új, nyugati technológiára való átállás még drágább lenne, de a beruházási összeg 40 évre terülne szét és az egy repülési órára vetített költség fele, mint a felújított helikoptereké.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.