BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Innovatív megoldás Magyarországról végtagpótlásra

Szilikon Mindössze négy szilikon protetikus, ortopédiai műszerész dolgozik Magyarországon, kettő Budapesten a Szilikon-házban. A kétfős műhelyben tavaly közel 300, elsősorban ujjpótlás készült, ám így is csak a rászorulók töredéke kerül ellátásra.

Ravasz Pál, a Szilikon-ház Kft. ügyvezetője elmondta: több mint 1800 protézist készítettek az elmúlt tíz évben. Ezek 90 százaléka ujj-, 10 százaléka alsó végtag- és egyéb (orr, fül, mellbimbó) pótlás volt. Évente ötezer ujjamputáció történik Magyarországon, de a többség pótlás nélkül marad, mert a páciensek nem tudnak arról, hogy szakorvos felírhatja számukra a protézist. A jó protézis mind esztétikailag, mind funkcionálisan – a munkaképesség visszanyerésével – újra teljessé teszi a viselője életét.

Amikor a Szilikon-házban jártunk, Ravasz Pál éppen egy kéz négy ujjának és tenyerének részleges pótlásán dolgozott. Ez a bonyolult feladat nagy odafigyelést, aprólékos munkát igényel. Külön elkészítik a körmöket, külön-külön az ujjak és a tenyér szilikon részét, és aztán összeillesztik az egészet. A munka során mindenre odafigyelnek: igyekeznek lemásolni a páciens bőr- és körömszínét, eredeti kézstruktúráját, addig formázzák és festegetik a szilikonból kialakított póttestrészt, amíg olyan nem lesz, mint az igazi. Normál esetben, amikor lezajlik az amputáció, általában marad ép ujjperc. Erre könnyebb protézist gyártani, és miután az új ujj vákuumos módszerrel a helyére kerül, minden további nélkül használható.

Aligha véletlen, hogy a budapesti Szilikon-háznak egyre terjed a híre. A megrendelések Budapest és vidék mellett immár külföldről – Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Romániából, sőt újabban még Ausztráliából – is érkeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.