BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bíróság kezében a filmvagyon

Ha a bíróság is rábólint, akkor a Magyar Mozgókép Közalapítvány vagyona, többek között két filmstúdió is átkerülhet a Filmalaphoz.

Elvileg a mai tárgyalási napon szentesítheti a bíróság a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) és a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) közötti júliusi megállapodást, mely szerint a közalapítvány mintegy 5,6 milliárd forint értékű vagyona az MNF-hez kerül a tartozások ellenértékeként. „A kormányhatározatban előírt határidőig, szeptember 30-ig befejeződhet az MMKA adósságállományának rendezése” – közölte Havas Ágnes, a MNF vezérigazgatója az MTI-vel. Emlékeztetett: a filmes szakmai szervezet több mint 10 milliárd forint adósságot halmozott fel, ennek mintegy fele, 5,9 milliárd forint banki tartozás volt, 1,2 milliárd forint származott a megkötött, de ki nem fizetett támogatási szerződésekből, továbbá mintegy 1,3 milliárd forintnyi normatív támogatási igény gyűlt össze. A banki hitelügyletekben a támogatási szerződések szolgáltak biztosítékként. „Az MNF a bankok felé és a filmelőállítók zöme felé a tartozásokat rendezte. A közalapítvány kuratóriuma a tartozásokat a perben elismerte, valamint megerősítette, hogy az MNF követeléseit ki fogja egyenlíteni, erre pedig az MMKA vagyonának átadásával tud sort keríteni” – indokolta Havas Ágnes, hogy miért kerül át az MMKA vagyona, a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt., az öthektáros parkban lévő Magyar Filmlaboratórium Kft., illetve azok cégei és ingatlanjai, többek közt a fóti és a Róna utcai filmstúdió a Filmalaphoz. A Filmalapot azt követően hozta létre a kormány, hogy eldöntötte: változtat a filmtámogatás rendszerén, és a jövőben megszünteti az MMKA-t. „A filmszakmában mindenki arról beszél, micsoda vagyoni értéket is képvisel a Mafilm és a Filmlaboratórium. Azt azonban nem teszik hozzá, hogy mindkettő veszteséges, és mindkettő lehúzhatta volna a rolót, ha nem segíti ki őket a Filmalap, mert még a villanyszámlát sem tudták volna kifizetni” – mondta lapunknak adott korábbi interjújában Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

A Tarr Béla nevével is fémjelzett Magyar Filmművészek Szövetsége többször, több fórumon is egyértelművé tette: nem fogadja el, hogy bezárják az alapítványt egy peren kívüli eljárásban. Így természetesen azt is ellenzik, hogy a filmvagyon átkerüljön a Filmalaphoz.

Egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva az az álláspontjuk, hogy mint az alapítvány társalapítója, joguk van akár egyedül is megvétózni minden döntést. „Nem az alapítók, hanem az általuk választott kuratórium jogosult dönteni minden, a vagyont érintő kérdésben” – fogalmazott Havas Ágnes. Az biztos, hogy az állam már egy fillért sem fog adni az MMKA jövőbeli működésére. Így ha a bíróság ma a szervezet fennmaradása mellett döntene is, állami finanszírozottság nélkül aligha tudja megvalósítani közalapítványi céljait.

Most már foroghat a Viharsarok

A Filmalap döntőbizottsága három film gyártási támogatásáról hozott döntést legutóbbi ülésén.

Császi Ádám Viharsarok című játékfilmje 60 millió forintot kapott, Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című alkotása 55 millió forint többlettámogatásban részesült.

Sós Ágnes többszörösen díjazott dokumentumfilmes alkotó Szerelem patak munkacímmel készít „tabufilmet” – ennek munkálataira 19,5 millió forint gyártási támogatást ítéltek meg a bizottság ülésén.


Császi Ádám Viharsarok című játékfilmje 60 millió forintot kapott, Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című alkotása 55 millió forint többlettámogatásban részesült.

Sós Ágnes többszörösen díjazott dokumentumfilmes alkotó Szerelem patak munkacímmel készít „tabufilmet” – ennek munkálataira 19,5 millió forint gyártási támogatást ítéltek meg a bizottság ülésén.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.