BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár többéves börtön is járhat a termékbemutatós megtévesztésért

Az új Büntető Törvénykönyvben kiemelt szerepet kap a fogyasztók védelme. Szigorú büntetést helyez kilátásba többek közt azok számára, akik rossz minőségű terméket hoznak forgalomba, vagy annak megfelelőségét hamisan tanúsítják, illetve azoknak, akik fogyasztókat megtévesztő magatartást tanúsítanak.

Az új BTK-ban fokozott hangsúlyt kap a termékbiztonság, hiszen a jogszabály értelmében három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki rossz minőségű terméket jó minőségűként hoz forgalomba. Bűncselekménynek minősül például a nem megfelelő minőségű élelmiszer forgalomba hozatala is - derül ki a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szerkesztőségünknek eljutatott közleményéből.

Még szigorúbb büntetés kerül kiszabásra, ha valaki jelentős mennyiségű vagy értékű rossz minőségű termékre követi el a bűncselekményt: ekkor egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés-büntetést is kiszabható.

A fogyasztókhoz eljutó termékek biztonságosságát szolgálja a megfelelőség hamis tanúsításának tényállása is, ha valaki valótlan adatot közöl, három évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolnia.

A fogyasztók megtévesztésének büntetőjogi tényállása szintén szigorításra kerül. A törvény itt külön kitér a termékbemutatók esetkörére. A szervezett termékbemutató fogalma is meghatározásra kerül, így ez alatt a termék forgalmazása céljából szervezett utazást kell érteni vagy az egyes rendezvények alkalmával folytatott kiskereskedelmi tevékenységet.

Bűncselekményt valósít meg továbbá az a kereskedő, aki nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős mennyiségű, illetve értékű áru lényeges tulajdonsága tekintetében megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad azért, hogy termékeit eladhassa – ez esetben két évig terjedő büntetés szabható ki. Az új törvény értelmében, aki például annak tudatában ad el nagy értékű légtisztítót egy fogyasztónak, hogy a termék nem is alkalmas a levegő tisztítására, bűncselekményt követ el.

A fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelméhez fűződő érdek kerül érvényesítésre a fogyasztók megtévesztése minősített esetében: ha ugyanis a fogyasztónak az áru egészségre vagy környezetre gyakorolt hatásával, veszélyességével, kockázataival vagy biztonságosságával kapcsolatos jellemzőiről állít valaki valótlant, úgy három évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolnia.

Tapasztalatok szerint szükség is van a súlyosabb szankciókra, elég csupán a termékbemutatók példáját venni: „Elcsaltak egy termékbemutatóra, ahol megnyertem egy mágneses matracot, viszont, hogy hozzájussak, félmillió forintért kellett további tartozékokat megvennem.” – ebben az esetben a kereskedő egyértelműen megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adott a fentiek szerint.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözölte az új rendelkezéseket, melyek 2013. július elsejétől lépnek hatályba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.