BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ: nem tettek feljelentést az MNB ellen

Nem tettek feljelentést a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzéséhez kapcsolódva, hanem jelzéssel éltek az illetékes hatóságok felé.

A magyar médiában megjelent hírek többségével ellentétben az Állami Számvevőszék nem tett feljelentést a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzéséhez kapcsolódva, hanem jelzéssel élt az illetékes hatóságok irányában - jelezte az ÁSZ.

Az ÁSZ nem nyomozó hatóság, nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, kizárólag az ellenőrzés során elvégzett dokumentum-ellenőrzés alapján tudomására jutott információkra támaszkodva valószínűsíthet jogellenes magatartást - közölte a számvevőszék. Amennyiben ily módon az ÁSZ jogellenesnek vélelmezett cselekményt tár fel, az új ÁSZ törvény adta lehetőséget kihasználva jelzéssel él az adott ügy feltárására hatáskörrel rendelkező, illetékes hatóság felé. 

A jelzés alapján a megkeresett hatóság feladata, felelőssége az ÁSZ jelzésének kivizsgálása, továbbá a jogszabályi feltételek fennállása esetén az adott eljárás megindítása, lefolytatása. Ennek megfelelően az ÁSZ-nak csak a megkeresett hatóság üggyel kapcsolatos visszajelzését követően van lehetősége a tényszerű helyzet nyilvánosságra hozatalára. 

Az ÁSZ a fentiekben ismertetettek szerint járt el a Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzése során is - közölték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.