BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódó kórházi közbeszerzések

A közbeszerzési törvény és végrehajtási rendeleteinek 2013. júliustól hatályba lépett módosítása még inkább feloldja a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szinte kizárólagos közbeszerzési jogosultságát a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök terén. Mivel a központosított gyógyszerbeszerzések bevezetése óta rendelkezésre álló idő rövid volt, a GYEMSZI-nek még nem állt módjában központosítva beszerezni valamennyi, a kórházak által igényelt gyógyszer típust. Ezért az intézmények nyomásának engedve, a folyamatos ellátás biztosítása érdekében a jogalkotó ideiglenesen „kiengedi” a szereplőket a központosított rendszerből. Így a GYEMSZI által kiírt központosított közbeszerzési eljárások mellett a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények önállóan is megjelenhetnek a piacon a jellemzően egy évnél rövidebb időtartamra szóló beszerzésekkel.

A 2012. január 1-től hatályos új közbeszerzési törvény, illetve a gyógyszerek, orvostechnikai eszközök és fertőtlenítőszerek közbeszerzésének szabályait lefektető kormányrendelet értelmében az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmények beszerzései központosított közbeszerzés keretében valósítandók meg. A központi beszerző szervezet a GYEMSZI, a szükséges közbeszerzési eljárásokat neki kell lefolytatnia és megkötnie a szállítói keret-megállapodásokat. Amennyiben központi keretmegállapodás még nem született, a kórházak rendkívül indokolt esetben saját hatáskörben is köthettek beszállítói szerződést, egy feltétellel. Amennyiben a központosított közbeszerzési rendszerben létrejön a keret-megállapodás, saját szerződését a kórház megszünteti.

2013. júliusi szabályváltozással azonban a központi keret-megállapodás hiányában a kórházak immár szabadabban köthetnek egy évnél rövidebb időtartamú szállítási szerződést egy-egy gyógyszer vagy eszköz típusra. A szerződés megszüntetése csak az egy évet meghaladó jogviszony esetén kötelező. Az orvostechnikai eszközöknél még megengedőbb az új szabályozás, e szerződésekre egyáltalán nem vonatkozik a felmondási kötelezettség, akár egy éven belüli, akár azon túli azok időtartama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.