BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ombudsman: csak egyértelmű bizonyítékok után szedjenek pótdíjat

Egy vétlen autóstól az autópályakezelő akkor is követelte a pótdíj kifizetését egy homályos rendszám alapján, amikor a rendőrségi vizsgálat alapján is kiderült, hogy egy másik személygépkocsi volt látható a felvételen.

„Tekintsen el a pótdíj-követeléstől az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., ha nem állapítható meg egyértelműen az autópályán matrica nélkül közlekedő gépjármű rendszáma” – jelentette ki közleményében az országgyűlési biztos hivatala.

Szabó Máté hivatalához korábban egy autós azért fordult, mert az ÁAK Zrt. pótdíj fizetésére kötelezte egy olyan elmosódott fényképfelvétel alapján, amelyről egyértelműen nem lehetett leolvasni a rendszámot.

A debreceni rendőrkapitányság a panaszos feljelentése után megállapította, hogy a megadott időben és helyen egy hasonló rendszámú jármű közlekedett, érvényes autópálya matricával. Az ÁAK Zrt. azonban ennek ellenére is igényt tartott a pótdíjra. Az ombudsman ezek után kezdeményezte az ÁAK Zrt. elnök-vezérigazgatójánál, hogy tekintsen el a követeléstől.

„Az autópálya-kezelőtől, mint közszolgáltatótól elvárható, hogy megalapozott bizonyítékok alapján indítson eljárást” – állapította meg az országgyűlési jogok biztosa. Szabó Máté azt javasolja Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek a szabályozás hiányosságaira visszavezethető visszásság megszüntetésére, hogy módosítsa, egészítse ki rendeletét. Az ombudsman az Országgyűlésnek is javaslatot tett, hogy pontosítsa a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt.

A vizsgálat kiderítette, hogy az autópálya-használatot szabályozó rendelet nem tartalmazza a pótdíj elengedésének, mérséklésének, részletfizetésének lehetőségét méltányossági eljárás keretében. Arra is fény derült, hogy jelenleg nem tisztázott az autós és az ÁAK Zrt., valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság viszonyában az, hogy egyenrangúak vagy alá-fölé rendeltek. Ennek tisztázása a jogorvoslati lehetőségek – bírósági vagy közigazgatási út – miatt van jelentősége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.