BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki írtja a patkányokat?

A pályázati feltételek miatt egyetlen magyar cég, a Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft. indulhat eséllyel a Budapest patkánymentességének fenntartására kiírt pályázaton. A nyertesnek öt év alatt majdnem egymilliárd forintot fizet ki a főváros.

Magyarországon jelenleg 200-300 cég, ezen belül 800-900 szakember foglalkozik kártevő, ezen belül rágcsálóirtással. A Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége jelenleg 120 tagot számlál, ezek között azonban irtószergyártó cégek is vannak. Kifejezett irtást döntően kis- és középvállalkozások végeznek, amelyek még akkor sem kaphatnának megbízás a főváros patkánymentességének fenntartására, ha közösen indulnának az erre kiírt pályázaton. Az Európai Unió területéről más cégek is pályázhatnak, de szakmai körökből kapott információk szerint ilyen jelentkezőre nem számítanak.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint a pályázónak a patkánymentes állapot fenntartására vonatkozó tevékenységből származó nettó árbevételének az előző két évben évente el kell érnie a százmillió forintot. Emellett referenciaként csatolnia kell a korábbi három esztendőből az ilyen munkákra közbeszerzésen elnyert munkák ismertetését. Végül, de nem utolsó sorban csak olyanok pályázhatnak, akiknek az elmúlt három évben legalább két, együttesen minimum 250 ezres lélekszámú település teljes területére kiterjedő, minimum két éves szerződésük volt patkánymentes állapot fenntartására.
A rágcsálóirtást végző cégek nem csupán méretüknél fogva vannak ily módon eleve kizárva a pályázatból. De azért is, mert nagy megrendeléseket az utóbbi évtizedekben Magyarországon erre a tevékenységre gyakorlatilag csak a Bábolna Bio kapott. A főváros 1971-ben írt ki először pályázatot Budapest patkánymentesítésére, amelyet a Bábolnai Állami Gazdaság nyert meg. 1973-ban már a patkánymentes állapot fenntartását pályáztatta meg Budapest vezetése, a tendert szintén a bábolnai cég nyert meg. Az ezt követő évtizedekben ugyancsak e cég, illetve annak jogutódja, a Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft., illetve a Bábolna Bio Kft. irthatta a patkányokat Budapest területén.  Ez azt jelenti, hogy 1973 óta, vagyis csaknem 40 éve gyakorlatilag kizárólagos partnere a patkánymentesítésben a fővárosnak.

A most kötendő szerződés, ahogyan az idén lejárt, ismét öt évre szól, és hasonló nagyságrendű: 2007 és 2012 között nettó 870 millió forintot, 2017-ig újabb nettó 960 millió forintot költ a főváros a patkánymentesség fenntartására. Vagyis a következő öt esztendőben havonta nettó 16 millió forint jut erre a célra.

Cserébe a pályázat nyertesének biztosítania kell, hogy a patkányok száma ezer objektumként ne haladja meg az egy darabot. Az úgynevezett „behatolási kapuknál és vízpartoknál havonta, a veszélyeztetett területeken szükség szerint – maximum fél évente – kell ellenőrző vizsgálatokat végeznie, és indokolt esetben irtószert kihelyeznie”. A győztes cégnek havonta kell jelentést készíteni az elvégzett munkáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.