A hatályos jogszabály szerint, ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 Celsius fokot, igény szerint, de legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni.
Emellett rendszeres, óránként legalább ötperces pihenőidőt kell biztosítani, mégpedig hűvösebb, árnyékos helyen.
A hőségriadóra vonatkozó előírások betartását a közelmúltban több mint 300 cégnél ellenőrizték a munkavédelmi felügyelőségek. A felügyelők szerencsére sehol sem találtak durva hiányosságokat – közölte a VG érdeklődésre Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferense.
Csupán a munkáltatók 4,5 százaléka nem biztosított – vagy nem megfelelő mennyiségben - dolgozóinak a hőség idejére kötelezően előírt védőitalt. Ahol viszont igen, ott 95 százalékban arra is figyeltek, hogy az kellően hűvös maradjon. Mindez azt jelzi, hogy a munkáltatók is felismerték: elemi érdekük, hogy dolgozóik munkaképesek maradjanak.
A problémát a felügyelők leginkább abban látták, hogy az ellenőrzött cégek fele munkavédelmi oktatás, illetve kockázatértékelés szempontjából nem foglalkozott a forróságból adódó rosszullétek, baleseti kockázatok megelőzésével, holott ez a megváltozott munkakörülmények esetén kötelező. A 40 fokos hőség pedig, főként a szabadban dolgozók számára fokozott veszélyt jelent, nemcsak a hőkimerülés, ájulás, napszúrás, hanem a felhevült munkaeszközök, munkaterületek miatt is.
Akár balesetveszélyt is, amint azt a júniusi hőségriadó idején sajnos négy eset is bizonyította, amelyek közül az egyik halálos kimenetelű volt - mondta Gedeon András. Tanulságos volt, hogy mindegyik eset szabadban dolgozó, 50 év körüli munkavállalókkal történt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.