BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik a pénzt a fantomkórházak

Több mint egy tucat igen értékes egykori egészségügyi ingatlan áll kihasználatlanul a fővárosban. Az értékesítésükből remélt milliárdos bevétel egyelőre csak álom, miközben az őrzésük évi több százmillió forintba kerül – tudta meg a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tizenkét olyan ingatlant tart nyilván, amelyek nem is olyan régen még egészségügyi célokat szolgáltak, de már évek óta üresen állnak. Az MNV Zrt. nem adott konkrét választ arra, milyen piaci értéket képviselnek most ezek az ingatlanok, de a legnagyobb ellenzéki párt több publikációban is 70 milliárd forintra tette ezt az összeget.

Azt, hogy a több tízmilliárdos becslés nem túlzás, bizonyítja, hogy számos igen értékes épület vagy inkább telek szerepel a listán, mivel az építmények meglehetősen lerobbant állapotban vannak. Ilyen az egykori nagynevű intézmény, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) a Lipótmezőn, amelynek épületei 2007 vége óta üresen állnak. A volt OPNI Völgy utcai telkére és a csaknem 11 ezer négyzetméteres volt kórházi épületre ugyan már a következő évben kiírták a pályázatot, az érdeklődők még a 25 százalékát sem kínálták fel annak a 4,5 milliárd forintnak, amelyre az ingatlant szakértők becsülték. Hasonlóan milliárdos forgalmi értéket képvisel a Szabolcs utcai kórházépület, amely sok éven át Orvostovábbképző Intézetnek adott helyet. Az ingatlanegyüttes egyik legnagyobb épületébe a tervek szerint hajléktalanok egészségügyi ellátását végző centrum és hajléktalanok átmeneti szállása költözik. Az üres Szabolcs utcai épületek mellett kihasználatlanul állnak az ugyancsak valaha volt nagy hírű Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Béla király úti épületei is. Ezeket lapunk információi szerint az MNV Zrt., valamint jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság is többször meghirdette, de egyik pályázat sem volt eredményes. Hasonló okokból nincs gazdája ma sem a Városligeti fasori és a Budakeszi úti BM-kórháznak, a Szilasi utcai pszichiátriának, a Mártonhegyi út 6. alatti kórházi telephelynek, a Halmi utcai vérellátónak, a Mátyás utcai nővérszállónak, az Eötvös utcai kórházépületnek, a Normafa utcai szanatóriumnak, valamint annak az épületnek sem, amelyben valaha a MÁV-kórház rehabilitációja és reumatológiája működött a Jávor utcában.

Az ingatlanokat viszont akkor is őrizni kell, ha konganak az ürességtől, ez pedig nem olcsó. Mint az MNV Zrt. Kommunikációs Irodájától megtudtuk: az OPNI őrzési költsége nettó 3,8 millió,a Szabolcs utcai kórházé több mint 2,7 millió, a többi tíz ingatlané pedig összesen csaknem 8,5 millió forint havonta.

Ez összességében évente mintegy 180 millió forint kiadást jelent. Az az összeg azonban, amely jelenleg kihasználatlanul álló egykori budapesti egészségügyi ingatlanok őrzésére megy el, ennél is tetemesebb. A vagyonkezelő nyilvántartása ugyanis még korántsem friss, nem szerepelnek benne azok az ingatlanok, amelyek a budapesti és megyei kórházak államosítása nyomán kerültek a portfólióba. A fővárosnak és Pest megyének is voltak ugyanis olyan épületei, amelyekben évek óta nem fordult meg beteg. Ilyen például a Bakáts téri Schöpf-Merei Kórház, az Észak-pesti Kórház vagy a Rókus Kórház. Ez utóbbi mintegy egymilliárdot érő Tárogató úti budai központját négyszer, legutoljára már az ingatlanosok szerint is jóval áron alul hirdette meg a Pest Megyei Önkormányzat, mégsem sikerült vevőt találni rá. Mindezek után meglehetős optimizmusról tett tanúbizonyságot az egészségügyi államtitkárság, amikor a Semmelweis-tervben a mostani kórházi átszervezés során még felszabaduló ingatlanok értékesítéséből is számít bevételre. Összeget ugyan nem írnak a dolgozatban, de azt igen, hogy ebből a pénzből fejlesztenék a fővárosi és Pest megyei egészségügyi ellátást. Egyelőre nincs hivatalos állásfoglalás arról, hogy az év elején az államhoz került egészségügyi intézmények közül melyek értékesítése, esetleg kiürítése és későbbi eladása jöhet szóba. Az ellenzéki szocialisták szerint mindenesetre a 12 átvett fővárosi kórházzal százmilliárdos vagyonhoz jutott az állam.

Üresen álló ingatlanok

- OPNI – Lipótmező

- Szabolcs utcai kórház

- Városligeti fasor, volt BM-kórház

- Budakeszi úti volt BM-kórház,

- Szilasi u. 6. – pszichiátria

- Béla király út 18–20.

- Mártonhegyi út 6.

- Halmi u. 40. – volt vérellátó

- Mátyás u. 31. – volt nővérszálló

- Eötvös u. 2. – kórházépület

- Normafa u. 20. – szanatórium

- Jávor u. 9. – a MÁV-kórház rehabilitációja és reumatológiája

Haiman Éva Üresen álló ingatlanok - OPNI – Lipótmező

- Szabolcs utcai kórház

- Városligeti fasor, volt BM-kórház

- Budakeszi úti volt BM-kórház,

- Szilasi u. 6. – pszichiátria

- Béla király út 18–20.

- Mártonhegyi út 6.

- Halmi u. 40. – volt vérellátó

- Mátyás u. 31. – volt nővérszálló

- Eötvös u. 2. – kórházépület

- Normafa u. 20. – szanatórium

- Jávor u. 9. – a MÁV-kórház rehabilitációja és reumatológiája -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.