BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közmunkások a tankönyvpiacon

A szoros határidő miatt diák-, vagy közmunkára is szükség lehet, hogy minden diáknak becsomagolják a tankönyveket

Egyértelmű, hogy idénymunka, így diák-, vagy közmunka kell majd ahhoz, hogy minden gyereknek külön be tudják csomagolni a tankönyveket – nyilatkozta lapunknak az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a Könyvtárellátó (Kello) nem tud egy ekkora volumenű munkát ellátni. A tankönyvkiadók július 15-ig szállítják a tankönyvrendelések alapján a hat központi raktárba (ebből a múlt héten még csak öt volt ismert) a könyveket, ahol mintegy két hét alatt kell 1,3 millió tanulónak becsomagolni egyenként a könyveket.

Hoffmann szerint is szűkösek a határidők. A Kello viszont „állja a sarat", feszített tempóban minden rendben halad. A tankönyvellátás zavartalan lesz, egy-két szakképzési tankönyv kivételével nem késnek majd a tankönyvek. Az államtitkár szerint be kell látni, hogy egy új rendszer kialakítása soha nem megy simán. Biztosított lesz a költségvetésben a fejenkénti 12 ezer forintos támogatás is rászorultsági alapon a tankönyvekre.

Az államtitkár tegnap jelentette be a Magyar Pedagógus Kar (MPK) felállítását. A Pedagógusok Szakszervezete nemrég közölte: nem látnak elegendő fedezetet a büdzsében az általános iskolák minden első osztályosának ingyenes tankönyvhöz jutására, a szakfelügyeleti rendszer, a minősítési rendszer beindítására és az MPK szeptember 1-jei felállítására. Ezeket a feladatokat átütemeznék, hogy inkább béren kívüli juttatásokat, vagy a többletmunkák kifizetését biztosítsák a tanároknak.
Hoffmann lapunknak elmondta, hogy az MPK-ra idén mindössze 2,7 millió forintot szán a kormányzat, jövőre 100 millió forint alatti összeget. A testületre pedig szükség van, hogy legyen végre egy olyan rangos szervezete a pedagógusoknak, akik méltó szakmai partnerei tudnak lenni a mindenkori oktatási államtitkárnak, vagy miniszternek. Egyik legfontosabb feladatuk egy szakmai, etikai kódex önálló kidolgozása lesz.

„Egyértelmű kormányzati szándék, hogy szeptembertől előteremtik a szükséges forrásokat a béremelést is jelentő pedagógus életpálya-modellre” – erősített meg az államtitkár. Ehhez 73 milliárdra lenne szükség. A kormány tegnap közölte, hogy az oktatást felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumától 17,25 milliárdot zárolnak.

Hoffmann tegnap megtekintette a középiskolások pénzügyi és oktatási központját. Kifejtette: az új nemzeti alaptantervben reflektálva a kor igényeire több tantárgyba is beemeltek gazdasági ismereteket. Megfelelő szakember esetén pedig önálló tárgyként is taníthatják ezeket.

Pénzügy diákoknak

Eddig mintegy négyezer középiskolás vett részt OTP Fáy András Alapítvány pénzügyi oktatóközpontjának képzésein az indulás óta eltelt félévben – közölte Vizi E. Szilveszter, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A pénzügyi ismeretek oktatására az unió 1,1 milliárd forint támogatásával és az OTP 600 millió forint kiegészítésével hozta létre a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját Budapesten.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.