BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Margitsziget: A XIII. kerület örül Áder vétójának

A XIII. kerület "visszafogott bizakodással" fogadta Áder János köztársasági elnök Margitszigetre vonatkozó döntését. A fővárosi önkormányzat nem kívánt reagálni a törvény visszaküldésére.

A XIII. kerületi önkormányzat pénteken azt közölte az MTI-vel: továbbra is fenntartják a szigetre vonatkozó érveiket, és az alaptörvénnyel, az önkormányzati törvénnyel és a helyi önkormányzatok európai chartájával ellentétesnek tartják, hogy a Margitsziget a főváros közvetlen irányítása alá kerüljön.

A kerületi közlemény szerint az államfő döntésével összefüggésben nincs bennük káröröm, s bíznak abban, hogy az Országgyűlés többsége is képes lesz "párt- vagy párton kívüli társak akaratával szemben" a demokráciát és a jogállamiságot képviselni, és Áder Jánoshoz hasonlóan "bölcs döntést hozni".

Megjegyezték: ha a kormány "görcsösen ragaszkodna az értelmetlen és politikailag (is) védhetetlen javaslatához", kénytelenek lesznek feltételezni, hogy titkos ok van a háttérben. A kerület ezért felszólította a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot. Emellett arra szólították fel az Országgyűlést, hogy ne fogadja el újra a visszaküldött törvényt.

Az ügyben a fővárosi önkormányzat azt közölte az MTI-vel: a köztársasági elnök döntésére egyelőre nem kívánnak reagálni, tekintettel arra, hogy ismét a parlament elé kerül a törvényjavaslat.

Az Országgyűlés honlapján pénteken tették közzé, hogy Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a június 10-én elfogadott javaslatot, amelynek alapján a fővárosi önkormányzat közvetlenül irányíthatja a Margitszigetet. Indoklása szerint a jogalkotási eljárás során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség.

A jogszabályt 252 igen, 54 nem szavazattal, 44 tartózkodás mellett fogadta el a parlament, a törvénymódosítás június 30-án lépett volna hatályba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.