BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

USA: tízszer figyelmeztették a törökök az orosz gépet, mielőtt lőttek

A török hadsereg szerint megsértette a légterüket egy orosz katonai repülő, ezért lelőtték. Az oroszok állítják: Szíria felett történt az incidens.

A török hadsereg lelőtt egy orosz harci repülőt a szíriai-török határhoz közel.

A török légvédelem tízszer figyelmeztette az orosz harci repülőt, hogy átment az ő légterükbe - erősítette meg az Iszlám Állam elleni koalíció amerikai szóvivője. Steve Warren közölte: azt még vizsgálják, hogy pontosan mi történt a géppel és hol volt, ahol lelőtték, az azonban egészen biztos, hogy a törökök tíszer figyelmeztettek, mielőtt lőttek.

A török állami hírügynökség azt jelezte: a gép szíriai légtérből átrepült Törökország fölé. Ekkor előbb tízszer figyelmeztették, majd öt perc várakozás után lelőtték - ahogy Ahmet Davutoglu miniszterelnök bejelentette októberben, hogy le fognak lőni minden repülőt, ami megsérti a török légteret. Az oroszok állítják: Szíria felett történt az incidens.

A török kormány az ENSZ-hez és a NATO-hoz fordul a légterük megsértése után - jelentették be.

Meghalt az egyik orosz pilóta, aki a ma lelőtt harci repülőt vezette - állítják szíriai lázadók. Az AP hírügynökségnek nyilatkozott egy lázadó csoport vezetője arról: miután a gépet a törökök lelőtték, már az ő területükön katapultált a két pilóta, azonban lőni kezdték őket. A Reutershez eljuttattak egy videót, amelyen az látszik, hogy a lázadók egy súlyosan sérült, mozdulatlanul fekvő pilótát vesznek körbe.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta a Törökországba mára tervezett útját.

A gép lelövése után nyilatkozó elemzők abban egyetértettek: ez az egyik legrosszabb forgatókönyv, amitől tartottak, amikor Oroszország Szíriába vezényelte a katonaságát. Várni lehetett a korábbi figyelmeztetések után, hogy a törökök le fogják lőni azt az orosz gépet, ami az ő légterükbe téved. Ráadásul Törökország NATO-tagállam, így hivatalosan elmondható, hogy a NATO katonái lőtték le az orosz repülőt.

Putyin úgy fogalmazott: soha nem fogják tolerálni az ilyen atrocitásokat. Azzal vádolta Törökországot, hogy az Iszlám Állam terroristáival szövetkeztek. Állította: a gép Szíriában zuhant le, négy kilométerre a török határtól.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök úgy reagált: nemzeti kötelességük volt megtenni mindent azok ellen, akik megsértik a török határt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt írta, ebben a veszélyes pillanatban mindenkinek nyugodtnak kell maradnia, meg kell őrizni a hidegvért.. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.