BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Női kvótával fenyeget Brüsszel

Nemek harca. Több nőt szeretne vezető gazdasági pozíciókban látni az Európai Bizottság. Viviane Reding alapjogokért felelős biztos 2011 végét adta meg határidőnek ahhoz, hogy a cégek hozzáállása érdemben megváltozzon. Ha ez nem történik meg, Reding kötelező női kvóták előírását helyezte kilátásba.

Nagyságrendileg 30 százalékos női arányt szeretne 2015-ig a cégek felügyelőbizottságaiban, ez aztán 2020-ig 40 százalékra emelkedne – közölte Reding egy lapinterjúban. A biztos azt is bejelentette, hogy 2011 elején Brüsszelbe invitálja a vezető európai nagyvállalatok képviselőit a kérés megvitatására. Számít a nagy cégek együttműködésére abban, hogy javuljon a nők aránya a felügyelőbizottságaikban – nyilatkozta a Die Weltnek.

Egyáltalán nem vagyok a kvóták elkötelezett híve, de a nemek egyenjogúsításában elért eredmények kiábrándítóak – szögezte le a biztos. Reding szerint még mindig létezik egyfajta áttetsző, de át nem hatolható „üvegtető” a vállalati hierarchiában, amely megnehezíti a nők feljutását a legmagasabb pozíciókba. Nem szabad elfelejteni, hogy a cégeknek társadalmi felelősségük is van – tette hozzá.

A kvóta kapcsán pozitív példaként említette Norvégiát. A skandináv országban a kötelező előírás bevezetése nyomán öt év alatt 25-ről 45 százalékra emelkedett a nők aránya a csúcsvezető körében. Ez Reding szerint gazdaságilag is kívánatos változás, mivel tanulmányok kimutatták, hogy a nemi kiegyensúlyozottság javulása a cég eredményeinek is jót tesz. VG



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.