BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama kész elrendelni a katonai csapást Szíria ellen

Barack Obama amerikai elnök a brit parlament elutasító döntése, az amerikai kongresszus fokozódó nyugtalansága, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása ellenére is kész elrendelni a katonai csapást Szíria ellen - közölte a New York Times.

A lap kormányzati forrásokra hivatkozó híradása szerint noha az elnök még mindig nem hozta meg végleges döntését, az akciót vélhetően csak azután indíthatják el, hogy az ENSZ ellenőrei - akik a Damaszkusz környékén augusztus 21-én történt állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínét vizsgálják - elhagyják Szíriát.

A világszervezet szakemberei a tervek szerint szombaton távoznak a szíriai fővárosból.

A szíriai beavatkozásban fontos fordulatot hozott a brit parlament történelmi döntése: a kormányból annyian szavaztak David Cameron terve ellen, hogy az ellenzékiekkel együtt többségbe kerültek a támadás ellenzői. Jellemző, hogy utoljára még akkor szavazta le a parlament a miniszerelnököt Nagy-Britanniában, amikor az akkori kormányfő elismerte volna a vereséget az amerikai függetlenségi háborúban az elszakadó gyarmatokkal szemben - ez még 1782-ben történt.

Cameron a vereségét elismerve kommentált: "A brit parlament, érzékelve a britek többségének akaratát, nem szeretne brit katonai akciót látni. Ezt elfogadom, és a kormány ennek megfelelően fog cselekedni."

Eközben Obama telefonon konzultált Angela Merkel német kancellárral a Szíriában kialakult helyzetről - közölte a Fehér Ház.

A német kancellári hivatal közlése szerint Merkel és Obama egyetértett abban, hogy a szíriai vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti. A német vezető hangsúlyozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának felelősségét a konfliktussal kapcsolatban.

Az orosz hírtelevíziónak Vlagyimir Csizsov, Oroszország európai uniós nagykövete megjegyezte: a Szíria elleni esetleges háború megindításáról szóló döntést számos európai országban a katonai költségek fogják befolyásolni.

Csizsov arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte az utóbbi napokban az európai vezetők óvatosabban nyilatkoztak a szíriai helyzetről. Ezt azzal magyarázta, hogy a nyugat-európai államokban a közvélemény egyáltalán nem hajlik arra, hogy vakon elfogadja a szíriai kormány bűnösségéről szól állításokat, és hogy támogassa a közel-keleti ország elleni katonai akciót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.