BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán-kabinet: új posztok, új arcok

Nyolc minisztériummal kezd majd a kormányzáshoz a Fidesz és a KDNP, lesznek köztük nagyok, amelyekben több szakterületet vonnak össze, illetve tisztább profilúak is – legalábbis az eddig kiszivárgott hírek szerint. Ugyanakkor Orbán Viktor rendre cáfolja, hogy már összeállt volna az új kormánystruktúra, illetve a kormány.

Tehát nagy a bizonytalanság – Orbánra egyébként is jellemző, hogy megversenyezteti a tisztségeket, s csak a legvégső időpontban dönt. Amit már bejelentett: Martonyi János lesz a külügyminiszter. S Pintér Sándor irányítja a belügyi tárcát – ha minden igaz, ő az önkormányzatok mellett megkapja még a titkosszolgálatokat is.

Ugyanakkor az is valószínűnek látszik, hogy újdonságként lesz két miniszterelnök-helyettes is: Varga Mihály Fidesz-alelnök, aki a kormányfő közvetlen segítője, tényleges helyettese lenne, illetve Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, ő a nemzetpolitika kidolgozásáért felel, ám hogy ez mit jelent, arra nehéz választ adni. A kiszivárgott hírek alapján azonban nagyjából már összeállt a kormány. Így vélhetően a kancelláriát Navracsics Tibor irányítja – idetartozik majd az igazságügy és a közigazgatás is. Matolcsy György – a Fidesz gazdasági programjának a kidolgozója – lehet a gazdasági, pénzügyi tárca irányítója. Fellegi Tamás, a Fidesz elnökének főtanácsadója, több sajtótermék tulajdonosa készülhet elfoglalni a vagyongazdálkodási, infrastrukturális bársonyszéket. Idetartozna az energetika, amelynek államtitkári rangú vezetője Bencsik János tatabányai polgármester lesz, illetve a közlekedés Fónagy János – aki ellátott már ehhez hasonló feladatot a korábbi Fidesz-kormányban – irányításával. S állítólag a környezetvédelem felügyelete is ennek a minisztériumnak a feladata lesz a kereszténydemokrata Nagy Andor – Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke – fennhatósága alatt (de korábban szó volt arról is, hogy a földművelésügybe ágyazódik be a zöldpolitika). Az agrárium egyébként vagy a karcagi polgármester, Fazekas Sándor, vagy az egykori MDF-es Font Sándor kezébe kerülhet.

A honvédelmi miniszteri posztra már több esélyes volt – Simicskó István, Lázár János –, ám úgy tűnik, mégis a polgári körök egykori koordinátora, Hende Csaba lesz a befutó.

Vita kísérte a humánügyekkel foglalkozó csúcstárca felállítását, hiszen több jelentős területet vonnak itt össze. Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora állhat az élére, az egészségügyi államtitkár Szócska Miklós, az SE menedzserképző intézetének igazgatója lesz, s a kereszténydemokrata Soltész Miklóshoz tartoznak a szociális ügyek. Az oktatásért a szintén KDNP-s Hoffmann Rózsa felel – Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök csak úgy vállalkozott volna a feladatra, ha önálló tárcát hoznak létre –, a kultúrára végül Szőcs Géza erdélyi költőnek lesz komoly befolyása, miután Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója nemet mondott a felkérésre. Az egyházakkal az egykori MDF-es politikus, Szászfalvi László tartja majd a kapcsolatot.

S nagyon fontos szervezeti változás, hogy a minisztériumoknál visszaállítják a közigazgatási államtitkári posztokat. Akik itt dolgoznak, elsősorban szakemberek s nem politikusok, elsődleges szerepük az apparátus irányítása lesz. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.