BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek a gátnak kell megtartania a pusztító Dunát – Képgaléria

A 2002-es, „az évszázad árvizének” tartott árhullámnál is nagyobb vízszint jöhet a következő napokban. A hatóságok megkezdték a védekezést, hajózási és közúti korlátozások várhatók. Orbán Viktor miniszterelnök kedden veszélyhelyzetet rendelt el a Duna áradása miatt. Az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották. Az áradások miatt utakat zárnak le, és kitelepítések is várhatók. A vonat egyelőre nem késik sokat. Németország egyes részeit katasztrófa fenyegeti.

21:13

Kedd este már 673 kilométernyi töltés mentén védekeztek az árvíz ellen országszerte - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) MTI-hez eljuttatott közleményéből. Ebből rendkívüli védekezés van érvényben 191 kilométeren. Több mint 63 kilométeres szakaszon másod-, több mint 418 kilométeren pedig első fokon védekeznek.

Nagymarosnál négy óra alatt 17 centiméterrel emelkedett a vízszint. Itt kedd este 7 órakor már 5 méteres volt a Duna vízszintje.

Budapesten is újabb 9 centiméterrel 639 centiméterre nőtt a vízállás. Esztergomnál 8, Komáromnál 6 centimétert duzzadt a folyó. Előbbinél 569, utóbbinál 612 centiméter volt a legutóbbi rögzített vízállás. Nagybajcsnál délután 3 óra óta 5 centiméterrel, 665 centiméterre emelkedett a Duna vízállása.

Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

20:44

A vártnál lassabban vonult le az árhullám a Duna ausztriai szakaszán kedden, a kritikus területeken délután sem érte el a legmagasabb értéket a vízállás. Az osztrák hidrográfiai intézet délutáni közlése szerint öt órakor 10,7 méter volt a folyó vízállása Kienstocknál, a Wachau vidéken. A tetőzést az éjszakai órákra várják ezen a mérőállomáson, 10,9 méternél. A korábbi adatok szerint még délutánra várták a legmagasabb értéket. A vízállás itt várhatóan eléri, de nem haladja meg az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor mért értéket.

Alsó-és Felső-Ausztria tartományokban, a Wachauban elhúzódó feszült várakozást hozott az árhullám vártnál lassabb levonulása. A mentésben résztvevők folyamatosan ellenőrzik, hogy a víz nem lépi-e át a mobil védőgátak peremét, és hogy a védőfalak megtartják-e a víztömeget, nem tesznek-e kárt bennük az árvízi hordalék nagyobb méretű darabjai.

18:58

18:45

Súlyos árvízre számítanak az Elba és mellékfolyói kelet-németországi szakasza mentén, a Szász-Anhalt tartományi Bitterfeldből tízezer embert telepítettek ki kedden elővigyázatosságból.

Bitterfeldet a város mellett fekvő tavak veszélyeztetik, mert egy gátszakadás miatt folyamatosan ömlik beléjük a Mulde folyó vize - indokolták a tömeges kitelepítést az illetékesek.

A tartományba a Bundeswehr 3 ezer katonáját vezényelték, hogy segítsék az árvízi védekezésben dolgozó több ezer ember munkáját.

Magdeburgnál, a szász-anhalti fővárosnál 7,2 méteren tetőzhet az Elba, amelynek vízállása június elején általában 2 méter körül mozog.

Hivatalos becslések még nincsenek a károkról, de a falvaikba visszatérő háztulajdonosok, szállodások és gazdálkodók már jól látják, hogy milyen nagy pusztítást végzett az árvíz Ausztria nyugati részén, ahol megkezdődhetett a takarítás kedden. Míg Ausztria északi és keleti részében a dunai árhullám levonulására vártak kedden, addig Salzburgban, Tirolban és Vorarlbergben már a károk helyreállításán dolgoztak teljes erővel.

Salzburg tartomány hegyvidéki részein a hegyi patakok áradása mellett a sárlavinák okoztak tetemes károkat a hét végén. A gazdák azzal számolnak, hogy a sárral elöntött mezőgazdasági területek az idén már alkalmatlanok lesznek a mezőgazdasági hasznosításra.

18:39

A Duna mentén 40 termelőüzemet érinthet az árvíz, közöttük a Paksi Atomerőmű és a Mol százhalombattai kőolajfinomítója veszélyes üzem. Kossa György, a katasztrófavédelem országos iparbiztonsági főfelügyelője lapunknak elmondta: mind a 40 üzem rendelkezik belső védelmi tervvel, és a katasztrófavédelem ezekben a napokban folyamatosan ellenőrzi ezek betartását.

A paksi atomerőmű működését, biztonságát nem veszélyezteti a Duna áradása. A folyó gátja a paksi oldalon magasabb, a telephely teljesen védett területen fekszik – mondta el lapunknak Hamvas István vezérigazgató. Az áradó folyó által hozott uszadék kezelésérére is felkészültek, azok nem tehetnek kárt a berendezésekben. A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat éppen azt igazolta, hogy az atomerőmű felkészült az extrém helyzetekre, beleértve a hűtővizet biztosító Duna különösen magas, illetve alacsony vízállását is.

Az almásfüzitői vörösiszaptározó gátjai négy méterrel magasabbak a hozzá csatlakozó árvízvédelmi gátaknál, ezért „nincs reális esély arra, hogy a tározó veszélyt jelentsen a környezetére. A katasztrófavédelem a bányakapitánysággal és a környezetvédelmi főfelügyelőséggel folyamatosan vizsgálják a tározót, de Kossa György szerint szinte elképzelhetetlen, hogy szennyezést okozzon a Dunában vagy a lakosságra.

Mol három helyen figyeli az árvíz alakulását – mondta lapunknak Fasimon Sándor, a csoport magyarországi tevékenységéért felelős vezetője. A százhalombattai finomító jóval magasabban van az árvíz által fenyegetett területnél, így nem számítanak fennakadásra a finomító működésében. Nem fenyeget nagyobb probléma a társaság csepeli logisztikai telepén sem. A leginkább érintett terület a Mol-Lub almásfüzitői kenőanyaggyára, amelyet akkor érhet el a víz, ha átbukik Szőnynél a vasúti töltésen. Ezért már épül az egy méter magas, több kilométer hosszú mobilgát a vasút mentén. A munkában részt vesz a Mol 30 dolgozója, jelen van a katonaság és a katasztrófavédelem is, az érintettek között folyamatos a kapcsolattartás.

A Dunaferr arra készül, hogy péntekről hajózási zárlat lesz a dunaújvárosi kikötőben, a vízszint tetőzése június 10-12. között várható az előrejelzések szerint. Mint Mezőközy András szóvivőtől megtudtuk, a zárlat miatt a kokszoló szénellátása nem került veszélybe, más vízi szállítás pedig most nincs napirenden a társaságnál.

A csepeli szabadkikötőben szerda reggel kezdik tölteni a homokzsákokat, hogy ha kell, körbe tudják rakni a kikötőmedencéket – tájékoztatta lapunkat az előkészületekről Marján Miklós, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. vezérigazgató-helyettese, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy még 860 centiméteres vízállásnál sem önti el a területet a Duna. Ettől függetlenül azonban csütörtökön várhatóan részlegesen korlátozni kell, hét végén pedig teljesen le kell állítani a kikötőben a vasúti forgalmat: az átázott talaj miatt meggyengülhet a pálya, ami a súlyos tehervagonok kisiklásához vezethet.

17:26

Hajnalban két Budapesten várakozó szállodahajó kért sürgős üzemanyagellátást az Euro Tankhajó Kft.-től. Horváth Emil ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, körülbelül tucatnyi külföldi szállodahajó ragadt nálunk azt követően, hogy a német és osztrák Duna szakaszon hétfő reggel óta teljes a hajózási zárlat. Akár ezer turista is lehet a hajókon. Budapesten erre akkor kerül sor, ha a vízállás 800 centiméterre emelkedik, ami péntekre várható.

A külföldi szállodahajók általában Bécsben töltik, tele a tartályokat, nálunk rendszerint kiegészítést kérnek. Most azért kértek 30-40 tonna gázolajat, mert a kétszáz fős "víziváros" teljes energiaellátását a segédgépek hajtotta generátorok biztosítják.

Az Euro Tankhajó Kft. a vízibuszokat és a szállodahajókat egy 26 méter hosszú, 120 tonna gázolaj szállítására alkalmas hajóval látja el üzemanyaggal. Az áruszállító teherhajókat, vontatókat pedig a csepeli Szabadkikötőben álló 1200 tonnás állóhajóból szolgálják ki.
Amint Horváth Emil elmondta, hogy 2008-ban még 12 ezer tonna gázolajat értékesítettek, ám a következő két évben drasztikusan csökkent a hajóforgalom, így a cég forgalma is. Másfél éve érezhető az élénkülés, de az idei évben sem fogják elérni a 11 ezer tonnányi gázolaj értékesítést.

17:22

A néhány nappal korábban jelzettnél 40-50 centiméterrel magasabban tetőzhet a Mosoni-Duna - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott kedden az MTI-t.

Széles Sándor közlése szerint a megáradó Duna visszaduzzasztó hatása csütörtöktől érvényesülhet itt és a térség többi mellékfolyóján, így a Marcalon és a Rábán.

A Duna tetőzését szombatra várják a szakemberek a térségben, és egyelőre nem tudni, mikor és milyen tempóban indul meg majd az apadás.

16:37

Az Erste Bank Hungary Zrt. az árvízi helyzet miatt 2013. június 6-tól ideiglenesen bezárja Szentendrén a Duna korzó 18. szám alatti fiókját - közölte a hitelintézet kedden a BÉT honlapján. A szentendrei fiók újranyitásának időpontját annak ismertté válásakor közzé fogják tenni - olvasható a közleményben.

16:14

15:26

A MÁV folyamatosan figyeli a vízügyi igazgatóságok jelzéseit az áradó folyók mentén, így a Dunán is, és a helyzethez igazodó megoldásokat alkalmaz a biztonságos vasúti forgalom lebonyolításához - nyilatkozta az MTI érdeklődésére a Mávinform ügyeletese kedden.

Hangsúlyozta: a MÁV felkészült arra, hogy amennyiben le kell állítani a vasúti közlekedést az áradásban érintett vasúti szakaszon, akkor kerülő útvonalon közlekedő vonatokkal biztosítják a személyszállítást és az árufuvarozást.

Jelenleg 4 kilométeres vasúti vonal érintett az Duna áradásában Komárom és Szőny között, itt 150 katona önkéntesek segítségével erősíti a vasúti töltést, és hamarosan kőzúzalékkal megrakott tehervagonokkal terhelik a pályát, hogy a víz ne mossa ki a követ a sínek alól - hangsúlyozta a Mávinform ügyeletese.

15:21

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében megkezdte a Gemenc Zrt. az árvízi védekezést a vadállomány, a faállomány és a Gemenci Erdei Vasút érdekében - közölte a cég. Az erdőgazdaság szakemberei már több napja a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, 2013. június 5-én, szerdán leállítják a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faanyagot, és figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani a Gemenci erdő növény- és állatvilágának megvédése érdekében.

15:19

Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején - hangzott el a Fejér Megyei Védelmi Bizottság keddi rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón. Kiss Jenő, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei üzemmérnökségének vezetője elmondta, hogy a Duna teljes megyei szakaszán, valamint a váli és a Szent László-vízfolyásnál kedd reggel óta elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak. A folyó adonyi vízmércéjénél 739 centiméter volt az eddig mért legmagasabb vízállás, amit a mostani árhullám megközelíthet.

14:54

Egyelőre nincsenek jelentős késések a magyarországi vasúti közlekedésben a Duna áradása miatt - közölte a MÁV az MTI-vel, hozzátéve, hogy kedd reggel megkezdődött az árvízi védekezés a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint Szőny és Komárom között egy 4 kilométeres szakaszon - félpályás vágányzár mellett - önkéntesek és 150 katona segítségével homokzsákokkal erősítik a vasúti töltést, majd kőzúzalékkal teli tehervagonokkal terhelik a pályát. A védekezési ideje alatt ezen a szakaszon sebességkorlátozás mellett csak egy vágányon járnak a vonatok, emiatt kedd délután 10-20 perccel hosszabb a belföldi vonatok menetideje.

A közlemény szerint az árvízhelyzet miatt Ausztriában és Németországban a vonatközlekedésben jelentős korlátozásokat vezettek be. Az Osztrák Vasút (ÖBB) kérése, hogy akinek nem muszáj, ne induljon útnak az érintett vonalakon a napokban.

14:50

Kedden délután négy órától várják a Duna legmagasabb vízállását a folyónak azon a szakaszán Ausztriában, ahol a legnagyobb veszélyt jelenti az áradás. Az osztrák vízügyi szolgálat tájékoztatása szerint a Wachau vidéken délután négy órától várható a legmagasabb vízállás - jelentette az APA osztrák hírügynökség. A kienstocki mérőállomásnál 10,8-10,9 méteres vízállással számolnak, így várhatóan itt nem haladja meg az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor mért 10,9 métert.

14:41

Egy német falu, Niederalteich Duna-gátja több helyen berepedt. A rendőrség arra kérte a polgármesterét, hogy még egyszer sürgősen szólítsa fel a lakosságot, hogy azonnal hagyják el a települést. Katasztrófa fenyeget.

14:32

Eddig huszonegy embert kellett kitelepíteni az otthonából Győr-Moson-Sopron megyében, Kisbajcson és Véneken a Duna áradása miatt, mindannyiukat rokonoknál, ismerősöknél helyezték el - közölte a katasztrófavédelem megyei igazgatósága kedden a honlapján. A tájékoztatás szerint az árvízi védekezés munkálataiban a katasztrófavédelem, a közútkezelő és a vízügyi igazgatóság csaknem háromszáz munkatársa vesz részt.

14:30

14:23

Kedd délután négy órától várják a Duna tetőzését a folyónak azon a szakaszán Ausztriában, ahol a legnagyobb veszélyt jelenti az áradás. Az osztrák vízügyi szolgálat tájékoztatása szerint a Wachau vidéken délután négy órától várható a legmagasabb vízállás - jelentette az APA osztrák hírügynökség. A kienstocki mérőállomásnál 10,8-10,9 méteres vízállással számolnak, így várhatóan itt nem haladja meg az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor mért 10,9 métert.

14:20

Elsősorban három területen lehet szükség lakossági kitelepítésekre Budapest III. kerületében az árvíz miatt a szaktervezők szerint. Tarlós István főpolgármester az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: ha csütörtökig igazolódna az osztrák előrejelzés szerinti, minden eddiginél magasabb vízhozam és vízállás a magyar szakaszon is, akkor három területen lehet lakossági kitelepítés. Részletek itt.

14:14

Rendkívüli helyzetet hirdetett ki kedden Pozsony önkormányzata a Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje és az abból adódó árvízveszély miatt, a délután folyamán összeül a város válságstábja is - közölte az MTI-vel Lubomír Andrássy, Pozsony főpolgármesterének irodavezetője kedden.

A rendkívüli helyzet kihirdetését a Pozsonyt fenyegető árvízveszély fokozódása, valamint az tette indokolttá, hogy a Morva és a Duna várhatóan néhány órán belül elvágja a külvilágtól Pozsony nyugati városrészét, Dévényt. A Morva Dévénynél ömlik a Dunába.

14:12

Az almásfüzitői vörösiszap tározó gátjai négy méterrel magasabbak a hozzá csatlakozó árvízvédelmi gátaknál, ezért „nincs reális esély arra, hogy a tározó veszélyt jelentsen a környezetére” – mondta az Index kérdésére a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kommunikációs tanácsadója.

14:02

Kedden déltől a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kétszáz katonája áll készen arra, hogy kétéltű lánctalpas szállítójárművekkel, motorcsónakokkal, illetve terepjáró teherkocsikkal részt vegyen az árvízi mentésben, este hét órától pedig további száz katonát tudnak bekapcsolódni a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásába.

Sályi Gergő törzsőrmester, protokollaltiszt keddi tájékoztatása szerint a katonák a gátak építésében és erősítésében, a homokzsákok töltésében és szállításában, a romok és a törmelékek eltakarításában, a figyelőszolgálat működtetésében, valamint mentési feladatok ellátásában tudnak részt venni.

14:00

Angela Merkel német kancellár 100 millió eurós árvízi segélyt ígért a katasztrófa sújtotta német térségeknek. Merkel a nap folyamán meglátogatta a településeket. A német kancellár Passauban, illetve a szászországi Pirnát, amelyet 11 év után ismét teljesen elöntött a víz.

13:25

Öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására a Duna áradása miatt. A tárca az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján tette közzé, milyen elérhetőségeken lehet jelentkezni.

A http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_arviz_onkentesek oldalon jelenleg a Fejér (06-20-234-39-39), a Győr-Moson-Sopron (06-96-529-539), a Komárom-Esztergom (06-34-512-079), a Pest (06-1-469-44-54) és a Tolna (06-74-510-490) megyei, valamint a fővárosi (06-20-250-38-91; 06-20-250-34-92) telefonszámok szerepelnek.

13:20

„2013. június 4-én, kedden 20 órakor lezárjuk a budai alsó rakpartot” – közölte a BKK. 2013. június 5-én, szerdán 0 órakor pedig teljes hosszában lezárják a pesti alsó rakpartot is.

A BKK azt írja, hogy a http://www.bkk.hu/arviz oldalon és a Facebook-oldalukon (https://www.facebook.com/bkkbudapest) folyamatosan frissülő információkat találhatunk.

12:44

Szerdán dél körül valószínűleg elönti a Duna a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti utat, de a lakosság semmiben nem szenved majd hiányt - közölte a Tarnai Richárd, a Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke kedden Kisorosziban.

12:42

Orbán Viktor a Római parton járt

11:54

Mintegy kilencszáz katonát vetnek be keddtől az árvízi védekezés során - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. A közleményben utaltak arra, hogy a Belügyminisztérium a térségben az esztergomi, a Komárom-Almásfüzítő, a Vének-Dunaremete, a Dunaremete-Rajka, a Vének-Dunaszentpál és a Mosoni-Duna–Rábca árvízvédelmi szakaszon léptetett életbe rendkívüli készültséget.

11:45

Németországban lezárták az A3-as autópályát. Passaunál 500 méter hosszan beszakadt a gát. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

11:41

Akár 15 napnyi árvízvédelmi munkára is berendelhetnek lényegében bárkit, aki aktív korú, egészséges – erre egy korábbi törvénymódosítás ad lehetőséget az önkormányzatoknak. A várható árhullám miatt a Szigetközben már toborozzák önkénteseket, és a helyzet súlyossá válása esetére már kész a lista a kötelezően behívható személyekről is.

"Egyelőre önkénteseket keresünk az árvíz elleni védekezéshez, olyanokat, akik a szabadidejüket, vagy a szabadságukat áldozzák fel az ilyen munkára. Ha azonban a helyzet kritikussá válik, akkor a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelő személyeket behívjuk. Aki él és mozog, és berendelhető, annak jönnie kell" – nyilatkozta a VG.hu-nak Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere.

11:03

Ausztriában az illetékesek elkezdték az árvíz okozta gazdasági károk felmérését. Az ORF szerint Tirolban, Kitzbühel körzetben eddig ötven cég jelezte, hogy gazdasági károk érték őket. Kufstein körzetben pedig tíz ilyen cég jelentkezett.

10:50

Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által kedd déltől kihirdetett veszélyhelyzet. Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire érvényes a veszélyhelyzet.

Az alaptörvény szerint "a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...) veszélyhelyzetet hirdet ki és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be". A kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete alapesetben 15 napig hatályos.

10:03

Továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, noha a folyó áradása lassult hétfő óta. A mentésben részt vevők feszülten figyelik, hogy a víz nem lépi-e át a mobil védőgátak peremét, a védőfalak megtartják-e a víztömeget és a nagyobb árvízi hordalékokat. Ezeket a gátakat és más védműveket a 2002-es nagy árvíz után szerezték be, illetve építették fel. Ha a gátak átszakadnak, újabb településekre törhet be a víz.

Kritikus a helyzet a Wachau vidéken, a Bécstől 80-100 kilométerre nyugatra található Krems, Grein, Ottensheim és Weissenkirchen településeknél. Kremsnél várhatóan csak néhány centiméteren múlik majd, hogy eléri-e a 2002-es 10,9 méteres rekord szintet a Duna. A városban készenlétbe helyeztek 60 ezer homokzsákot. Ottensheimnél hétfőn megrongálódott egy állandó védőgát, Greinnél pedig kevésnek bizonyulhat a mobil védőfal magassága.

9:55

Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt. A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és mozgósítani tudnak körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható - közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében".

9:54

Németország keleti és déli részeiben továbbra is tart az áradás. A folyók egész régiókat árasztottak el, és különösen súlyos a helyzet Passauban.

9:46

Túl korai volt a passauiak öröme: A Duna és az Inn által elárasztott városban ma reggelre 1 métert csökkent a vízszint, de a 100 kilométerrel feljebb lévő Regensburgban eközben 6,8 méteres újabb rekordvízállást mértek. Utoljára 130 éve volt ilyen magas a Duna Regensburgban. Ez a hullám órákon belül ismét megemeli a passaui belvárosban a vízszintet.

9:29

Erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható.

Jelenleg a Dunán Pozsonynál, valamint a Morván Dévényújfalunál is (Pozsonytól nyugati városrésze) harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint kedd reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas.

9:27

Mintegy hatvanezer zsákot töltenek meg homokkal szerda délig önkéntes helyiek Sződligeten, hogy megvédjék a 2-es főút menti községet az áradó Dunától.

9:18

Továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol több települést fenyeget elöntéssel az ár. A mentésben résztvevők feszülten figyelik, hogy a mobil védőgátak és a védőfalak megtartják-e a víztömeget, és abban bíznak, hogy a vízszint néhány centiméterrel a 2002-es szint alatt marad. Ha a gát átszakad, újabb településekre törhet be a víz. Kritikus a helyzet a Wachau vidéken Kremsnél, Greinnél és Weissenkirchennél.

Bizakodásra ad okot, hogy a Duna ausztriai vízállása a korábban vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. Éjfél óta nem emelkedett az Inn folyó vízállása sem.

Ausztria nyugati részében - Tirolban, Vorarlbergben és Salzburgban - már nagyrészt levonult a folyókon az árhullám, és sok helyen megkezdhették a takarítást.

9:15

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

A vezérőrnagy közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják - tette hozzá. 

9:14

A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között - közölte a MÁV kedd. Az ezen a vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késésre kell számítaniuk, mert a munkálatok miatt az érintett szakaszon csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekednek a vonatok.

9:12

A rendkívüli árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ, amelyben valamennyi érintett minisztérium és szervezet képviselteti magát. A kormányzat várhatóan délelőtt dönt majd arról, hogy veszélyhelyzetet hirdet a Duna által fenyegetett térségekre, illetve településekre.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Komárom-Esztergom megye több településén zajlik a gátrendszer megerősítése és magasítása. Győr-Moson-Sopron megyében az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna áradása jelenthet veszélyt - mondta.

A szóvivő közlése szerint a fővárosban a Margitszigeten és a Római-parton folyik jelenleg jelentősebb védekezés. Pest megye területén is már számos kritikus helyre szállítottak ki homokzsákokat; Érdre 40 ezer, Vácra 20 ezer, Dunakeszire és Kisorosziba 5-5 ezer, Tahiba és Leányfaluba 3-3 ezret. Hozzátette: eddig 52 ezer homokzsákot raktak le országszerte a kritikus pontokon.

Elmondta, összesen 610-en vettek részt a védekezési munkálatokban, köztük a katasztrófavédelem, a vízügy, valamint önkormányzatok, önkéntes tűzoltóságok és a lakosság.

8:00

Rendkívüli árvízhelyzet alakult ki Németországban és Ausztriában az elmúlt hetek nagymértékű esőzése után. Bajorországban tíz járásban és városban rendeltek el katasztrófariadót. Az egyik legsúlyosabb helyzet vasárnap óta Passaunál van. Az osztrák-német határnál elhelyezkedő városban a Duna vízállása meghaladta a 12,5 métert, ezzel több mint 500 éves rekord dőlt meg. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

Több mint hétezer embert telepítettek ki a fokozódó árvízveszély miatt Csehországban is. A fosztogatóktól tartva a cseh rendőrség egységeket rendelt ki az elhagyott házak őrzésére. Súlyosbítja a helyzetet, hogy egyes közműszolgáltatásokban is fennakadást okoz a rendkívüli állapot, Közép-Csehországban mintegy 2500 háztartás maradt áram nélkül. A hivatalosan hétfő délig öt halálos áldozatról tudnak, de a sajtó nyolc halottat emleget. Több mint egy tucat személyt eltűntként tartanak nyilván.

Minden technikai eszköz és humán erőforrás rendelkezésre áll a közelgő árvíz elleni védekezéshez – hangsúlyozta tegnap a témában tartott sajtótájékoztatóján Pintér Sándor. A belügyminiszter hozzátette: a hajó és a közlekedési forgalom korlátozására is szükség van. Az eseményen elhangzott: a védekezés ideje alatt korlátozni fogják a veszélyes anyagokat szállító járművek mozgását az árvízzel sújtott területek közelében, és a veszélyes üzemeket is fokozott ellenőrzés alatt tartják.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint harmadfokú védekezés van 61,66 km-en a Szigetköz alsó szakaszán a Vének-Dunaremete szakaszon és a Mosoni-Dunán Vének-Dunaszentpál szakaszon. A környéken a Katasztrófavédelem már megkezdte a helyiek toborzását az árvízi védekezésre.

A Duna alsóbb szakaszain is már közlekedési korlátozásokat vezettek be a különleges helyzet miatt. A Duna magas vízszintje miatt hétfőtől nem közlekednek a kompok Szob és Pilismarót, valamint Visegrád és Nagymaros között – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tegnap. Budapesten is leállítottak egyes hajójáratokat, „további intézkedésig”. A védekezés a közúti közlekedést is érinti a fővárosban. Kedden 20 órától a Duna mindkét oldalán a rakpartok teljes hosszában megállási tilalom lép életbe.

Nyolc méteres vízszint-magasságig a fővárosban Csatornázási Művek saját hatáskörben képes kezelni a helyzetet, efölött a Katasztrófavédelem segítsége szükséges – jelentette ki a belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Tarlós István. A főpolgármester hangsúlyozta: a város egyik kritikus pontja a Római-part.

GDP-arányos az uniós kárenyhítés

Az Európai Bizottság készen áll, hogy segítséget nyújtson az árvíz sújtotta közép-európai tagállamoknak – tudatta hétfőn a regionális politikáért felelős biztos. Az osztrák Johannes Hahn emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja a 2002-es nagy árvizet követően jött létre, az a célja, hogy segítse a katasztrófa sújtotta területeket. Az alaptól bármelyik uniós tagállam kérhet segítséget súlyos katasztrófa esetén, ha tíz héten belül kéri a segítséget, és a kár meghaladja az adott ország GDP-jének 0,6 százalékát. Az Európai Bizottság számításai szerint Csehország esetében 872 millió euró kár kellene ehhez, Bécsnél ez 1,79, Berlinnél pedig 3,67 milliárd euró. Magyarország esetében az összeg 170 milliárd forint.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.