BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötmilliárdos mínusz a vizes világbajnokság miatt

Közel ötmilliárd forinttal nagyobb kiadása lesz a vizes vb-t szervező cégnek az idén, mint amennyi bevétele származik.

A vizes vb megrendezésével kapcsolatos feladatokat irányító és lebonyolító cég közel ötmilliárd forinttal költ többet idén, 6 milliárdot 2016-ban, mint amekkora bevételre tesz szert. Ez Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából derült ki, amelyből az is kiolvasható: a száz százalékban állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. legalább 6 milliárdból szállásolhatja el és étkeztetheti majd a nemzetközi vízilabda-szövetséget (FINA) és a vizes vb-n részt vevő sportolókat. Erre lehet ugyanis következtetni abból, hogy az idén e célra a szállodáknak 50 százalékos előlegként több mint 3 milliárdot fizetnek ki. Ez a cég legnagyobb kiadási tétele, ami ráadásul a pontos információk birtokában akár nagyobb mértékben változhat – figyelmeztetett az államtitkár. Ezzel szemben arra számít, hogy a szervező cég működési költsége – mely tartalmazza a társaság anyagköltségeit, személyi jellegű ráfordításait és az általa igénybe vett egyéb, nem részletezett szolgáltatásokat – nem éri el a tervezett, közel 1,4 milliárdos értéket.

Ugyancsak milliárdos tételt tesznek ki a vizes vb tervezési, előkészítési és engedélyeztetési költségei. Ez nagyrészt a versenyek majdani helyszínein megvalósítandó beruházásokra vonatkozik: a Dagály uszoda felépítésére, a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda átalakítására, a Batthyány téri óriás ugrótorony felhúzására, valamint a Műjégpályán és Balatonfüreden elvégzendő munkálatokra. Emellett a hazai közvetítői rendszerre és az úgynevezett Market Streets területein, a Dagály uszodánál és a Margitszigeten lebonyolítandó vizes fesztiválra fordított kiadásokat is felöleli.
Bizonytalan, hogy mennyit kell kifizetnie a társaságnak július 1-jéig a televíziós tanácsadói szolgáltatásokért a FINA-nak. Ezt az összeget ugyanis a módosított rendezői szerződés 50 ezer dollárban rögzítette. Csakhogy a Fónagy által használt árfolyamnál a dollár már több mint tíz forinttal gyengébb, ez több mint félmilliós pluszkiadást jelenthet.
Reklámra, promócióra és kommunikációra közel félmilliárdot költ a Bp2017 Kft., ez Fónagy szerint magában foglalja az ősszel kezdődő hirdetési kampány számláját is. A vizes vb nyitó- és záróünnepségének költségei közül idén 55 millió terheli a szervezőket, e számból az következik, hogy a kiadások nagy része a jövő évben jelentkezik majd.

Enyhén pozitív mérleget érhet el a cég a vizes vb belépőjegyein. Miközben ugyanis 23,1 milliót vihet el a jegyek előállítása és azok várhatóan ősszel kezdődő értékesítése, utóbbiból 27,6 milliós bevételt remél. A legjelentősebb, több mint 600 milliós bevétel a szponzoroktól érkezhet. Az egyik legjelentősebb támogatóval, a Magyar Telekommal a kft. már aláírta a szándéknyilatkozatot, azt azonban Fónagy nem közölte, hogy a távközlési cég pontosan mennyivel száll be.

Bizonytalan tétel a bevételek között is szerepel, méghozzá az az 1,5 millió dollárban rögzített összeg, amelyet a FINA a Bp2017 Kft. által kifizetett jogdíjból engedményként visszafizet. Ez a zöldhasú erősödése miatt most 16 millióval többet jelent. Az engedmény egyébként összesen 5 millióra rúg, az ebből fennmaradó rész jövőre lehet esedékes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.