BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német-francia duó visszaállítaná a nemzeti határokat az EU-ban

A határok ellenőrzése váljék ismét az Európai Unió tagállamainak nemzeti ügyévé – ezt szeretné elérni a német és a francia belügyminiszer.

Hans-Petert Friedrich német szövetségi belügyminiszter és francia kollégája, Claude Guéant kivételes esetekben eltekintene a schengeni egyezménytől, lehetővé téve országai saját határának ellenőrzését. Azzal érvelnek, hogy a közbiztonságot veszélyeztető fenyegetés elhárítása nemzeti és nem EU-ügy - írja a Süddeutsche Zeitung pénteki számában.

A lap szerint erre abban az esetben kerülhetne sor, ha az EU külső határai; az unió déli és keleti részei nincsenek kellő mértékben biztosítva.  A belügyminiszterek április 17-i keltezésű háromoldalas levelükben konkrétan azt követelik, hogy a nemzeti kormányoknak legyen lehetőségük "harminc napra ismét bevezetni a belső határok ellenőrzését".

A feltételek fennállását maguknak a kormányoknak kellene meghatározniuk. A lap szerint a javaslatot jövő csütörtökön vitatják meg az EU tagországok belügyminisztereinek találkozóján. Döntésre azonban legkorábban júniusban kerülhet sor - közölte az EU dán elnökségének szóvivője.

A dánok egy magasrangú EU-tisztségviselője "meglepőnek" nevezte a német-francia kezdeményezést. Noha Nicolas Sarkozy francia elnök már többször fenyegetőzött azzal, hogy az országa kiszáll a schengeni egyezményből, az illegális bevándorlók elleni harc közben a választási kampány központi témájává változott. A német szövetségi kormány szempontjából ilyen erőteljes fenntartások Schengennel szemben eddig nem voltak ismertek. Berlini kormánykörök szerint a levelet nem szabad úgy értelmezni, hogy az segítséget jelent a választási kampányhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.