BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balogh: Elfogadtam az MSZP felkérését az államfőjelöltségre

Balogh András, Magyarország bangkoki nagykövete lapunknak megerősítette: a hét elején felkérést kapott az MSZP elnökségétől az államfői jelöltségre, amelyet ő elfogadott.

A jelölési javaslatot azóta már tárgyalja a párt választmánya, és ha támogatjásukról biztosítják, a hétvégi kongresszus dönthet Balogh András államfőjelöltségéről.

Mint ismert, a Népszabadság mai száma írt arról, hogy az MSZP Balogh Andrást indítaná a közelgő államfőválasztáson.

A nagykövet jelezte, tisztában van a parlamenti erőviszonyokkal, ennek megfelelően elsősorban megtiszteltetésnek, illetve a nyilvános megszólási lehetőségnek tartja a felkérést. Az utóbbival – amennyiben a szocialisták választmány és kongresszusa támogatja – mindenképp élni kíván: az ország jelen nehéz helyzetében, a politikai megosztottság közepette, a pártpolitikán felülemelkedeve szeretne szót emelni a társadalom szociális megosztottsága ellen.

Balogh Andrásnak meggyőződése, hogy a mai politikai problémákat nem elég politikai eszközökkel orvosolni, mert azok hátterében a társadalom szociális kettészakadása áll. Szerinte – reformkori kifejezéssel éve – nemzeti érdekegyesítésre van szükség a legszegényebbek és a leggazdagabbak között.

Balogh András eredetileg az egyetemi szférában kezdte pályáját: az ELTE Új- és legújabbkori egyetemes történeti tanszékének oktatójaként. A nyolcvanas évek második felétől a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, 1994–99 között igazgatója volt. Ázsia-kutatóként többször nyert ösztöndíjat indiai egyetemekre, az új-delhi Nehru Egyetemen posztgraduális programjában pedig oktatóként is közreműködött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.