BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bebiztosították a kormány- és miniszterelnöki biztosok helyét

Tizenkét miniszterelnöki, tizenegy kormány-, valamint negyvenhat miniszteri biztos, illetve megbízott segíti jelenleg a kormányfő és a miniszterek munkáját. Sokuk kinevezése eredetileg tavaly év végén vagy ez év elején lejárt volna, de szinte mindenki megnyugodhat: a megbízatások többsége a választásokig biztosan él.

Két kormánybiztos is dolgozik ma a kabinet mellett, akiknek a jelenlegi kormány mandátumán is jócskán túlnyúlik a megbízatása: a nemzeti filmipar megújításáért felelős Andrew Vajnának 2015 januárjáig, a keleti nyitás koordinálásával megbízott Szijjártó Péternek 2015 márciusáig. Rajtuk kívül hárman akár még ennél is tovább dolgozhatnának kormánybiztosként, mivel kinevezésük legfeljebb két évre, vagy addig szól, amíg el nem végzik a feladatukat. Így L. Simon László a budai Várbazár, a Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításának, Szőcs Géza a 2015-ös Milánói Világkiállítás hazai előkészítésének, míg Tiffán Zsolt az Ős-Dráva Programmal kapcsolatos kormányzati tevékenység koordinálását. A további hat kormánybiztosra is legalább ez év tavaszáig számít a kabinet.

A 2010-ben új intézményként bevezetett miniszterelnöki biztosi, illetve megbízotti titulust jelenleg tizenketten birtokolják. Nekik azonban szintén nem kell arra számítaniuk, hogy a választások előtt megválnának tőlük: kinevezésük a legtöbb esetben visszavonásig, illetve a kormányfő hivatali idejére érvényes.

A miniszterelnöki biztosokénál nem csak alacsonyabb szintű, de általában rövidebb időre, többnyire fél-egy évre szóló a miniszteri biztosok kinevezése. Elvileg. A gyakorlatban ugyanis több olyan biztos is dolgozik a tárcáknál, akire, úgy tűnik, hosszú időn át számítani kíván egy-egy miniszter. Ilyen például Gyimesi Endre, aki 2010 óta a magyarországi levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, és aki legutóbbi, november 13-i kinevezésével május 13-ig biztosan az is marad.

De 2012 szeptemberében bízták meg először Guller Zoltánt, az Erzsébet-program koordinálásáért, az Államreform Operatív Program akciótervének kidolgozásáért és monitoring-rendszerének működtetésért felelős miniszteri biztost, akinek legutóbb októberben hosszabbították meg a mandátumát, 2014. április 28-ig. A tervezettnél lassabban haladhat a védőnői szolgálat és a szőlő-bor ágazat megújítása is, legalább is erre utal, hogy a tervezettnél tovább dolgozhat az EMMI-ben az előbbin Bábiné Szottfried Gabriella, az utóbbin pedig a VM-ben Kiss Eliza.

A megújított mandátumú vagy közelmúltban kinevezett miniszteri biztosok közül a legtöbben, nyolcan az Emberi Erőforrások Minisztériumát erősítik, hatan dolgoznak Navracsics Tibor mellett, de négy biztos segíti Varga Mihályt is.

Eltérő juttatások

A miniszterelnöki vagy a kormánybiztosnak az államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazás, illetve juttatás adható. A miniszteri biztos a helyettes államtitkári fizetéssel azonos díjazásra és juttatásokra jogosult. A biztosok ezek alapján egymillió forintot meghaladó havi díjazást kaphatnak. Díjazás nélkül dolgozza ki a nemzeti lovas stratégiát Horváth László miniszterelnöki, koordinálja a Pesti Vigadó felújítását Takács Viktor vagy újítja meg a magyar filmet Andrew Vajna miniszteri biztos. A két pozíciót is betöltő Szőcs Géza kormánybiztosként ingyen dolgozik, miniszterelnöki biztosként viszont 997 200 forint a havi apanázsa. A legtöbb miniszterelnöki és kormánybiztos szintén ennyit keres, de például L. Simon László csak havi 820 800, Kerényi Imre 600 ezer, a kiemelt sportberuházások felügyeletével megbízott Vígh László pedig mindössze 397 200 forintot kap. Szijjártó Péternek és Lázár Jánosnak kormányzati funkcióik miatt nem jár díjazás.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.