BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: egy évig is elhúzódhat a kereskedelmi megállapodás

Gálik Zoltán egyetemi tanár szerint Nagy-Britannia unióból való kilépése miatt körülbelül egyéves tárgyalás várható a kereskedelmi megállapodásról.

Gálik Zoltánt az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában annak kapcsán kérdezték, hogy szerdán az Európai Parlament meghatározta az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezség elfogadásához szükséges feltételeket.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Nagy-Britannia unióból való kilépése miatt körülbelül egyéves tárgyalás várható a kereskedelmi megállapodásról - Fotó: AFP Nagy-Britannia unióból való kilépése miatt körülbelül egyéves tárgyalás várható a kereskedelmi megállapodásról - Fotó: AFP[/caption]Az egyetemi tanár elmondta: a Brexit-megállapodás jóváhagyása egy sokszereplős folyamat. Az Európai Tanácson belül minősített többséggel, majd az Európai Parlamentnek egyszerű többséggel kell elfogadnia a részleteket, s a nemzetállami parlamenteknek is lehet beleszólása. A szakember kifejtette: először a vezérelvekben kell megállapodni, utána lehet elkezdeni a tárgyalásokat a kereskedelemről.

Mindeközben az Európai Parlament meghatározta az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezség elfogadásához szükséges feltételeket, és amennyiben ezek nem teljesülnek, a képviselők nem fogják majd jóváhagyni a megállapodást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.