BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb vérengzés Líbiában

Több tízezren a határokon, Olaszország milliós menekülthullámtól tart, hazánk aktiválta az EU védelmi mechanizmusát

Már az ezret is elérheti a Líbiában folyó harcok halálos áldozatainak száma. Az országból tízezrek menekülnek, egyre több olajipari cég áll le, az olaj ára pedig két és fél éves csúcsra emelkedett. Az EU erÕsíti a határvédelmet, a NATO nem kíván közbeavatkozni.

Egyes források szerint már ezer halálos áldozata lehet Líbiában Moammer Kadhafi diktátor hadserege és a felkelÕk között kirobbant konfliktusnak. Franco Frattini olasz külügyminiszter hihetÕnek nevezte ezt a becslést, egy helyszínen lévÕ francia orvos pedig úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy legalább kétezer ember vesztette életét a tüntetések kezdete óta. A Human Right Watch mintegy 300 áldozatról tud, az Emberi Jogok Nemzetközi Szervezete szerint pedig minimum 700-an estek el eddig.

GÕzerÕvel folyik a külföldiek kimenekítése is. Tegnap görög kompok mintegy ötezer kínait szállítottak el a kikötÕkbÕl, a német haditengerészet három hajót indított a líbiai partok irányába, a brit kormány pedig azt fontolgatja, hogy speciális egységeket küld a térségbe brit dolgozók kimenekítésére. A helyzeten a magyar elnökség úgy próbált segíteni, hogy még szerdán aktiválta az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusát. A tagállamok ezen a rendszeren kérhetnek segítséget más tagállamoktól, ha esetleg nem lennének képesek saját erejükbÕl megoldani állampolgáraik kimenekítését. Polner Gergely, az uniós magyar elnökség szóvivÕje szerint csütörtökig ilyen kérés nem érkezett.

Mindeközben egyre nagyobb gondot okoz a menekülthullám kezelése is. A Vörös Félhold segélyszervezet jelentése szerint a líbiai–egyiptomi határt már mintegy 30 ezren lépték át, Tunézia irányába is mind többen próbálják elhagyni az országot, és mintegy 15 ezer ember gyÛlt össze a tripoli repülÕtéren. Olaszország attól tart, hogy „minimum egymillió menekült” zúdul az országra – idézte a Spiegel Roberto Maroni olasz belügyminisztert. Ez túlzó számnak tÛnik ahhoz képest, hogy az országba mintegy 5-6 ezer menekült érkezett az elmúlt hetekben.

A helyzet elfajulását jelzi, hogy egyre több olajipari cég – köztük a francia Total, a spanyol Repsol, az osztrák OMV és a német Wintershall – függeszti fel termelését az észak-afrikai országban. A fokozódó feszültség miatt a brent olaj hordónkénti ára tegnap megközelítette a 120 dollárt, ez 2,5 éves csúcs.

Mindezek ellenére egyelÕre nem valószínÛ, hogy katonai akció indulna Líbia ellen. Fogh Rasmussen, a NATO általános fÕtitkára tegnap világossá tette, hogy a szövetség nem kíván beleavatkozni a konfliktusba. Utalt arra, hogy ez amúgy is csak ENSZ-felhatalmazás alapján történhetne meg. Igaz, annak idején ennek hiánya nem akadályozta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit abban, hogy lerohanják Irakot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.