BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekről szavaz ma az Országgyűlés!

Ma szavaz a parlament a kisebb Országgyűlésről, a kormányzati szerkezetről és a közigazgatás átalakításának első elemeiről. Ugyancsak ma megkezdődik a vita a kettős állampolgárságról, a parkolási díjakról és az önkormányzati választások reformjáról.

Az InfoRádió összeállítása szerint elsőként a kormány megalakulásához szükséges törvények módosításáról szavaz ma az Országgyűlés.

A Fidesz a kétharmados többségével valószínűleg elfogadja azt az alkotmánymódosítást, amely rögzíti a miniszterelnök-helyettesi pozíciót, és 200 főben maximálja az Országgyűlés létszámát. Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondása szerint jövő őszig kidolgoznak ehhez egy új választási rendszert is.

Ugyancsak zárószavazás lesz ma a parlamenti ülésen a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényről. Mint ahogy az már köztudott, a leendő kormány mindössze 8 minisztériummal dolgozik majd a jövőben.

Az ellenzéknek már most nem tetszik az elképzelés: az LMP hiányolja az önálló környezetvédelmi tárcát, Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetvezetője pedig azt kifogásolja, hogy még mindig nem lehet tudni, hogy hány állami vezető lesz az új rendszerben.

A legátfogóbb, harmadik törvénnyel a kormánypárt elkezdi a közigazgatás reformját. Visszaállítja a közigazgatási államtitkári tisztséget, amelytől hatékonyabb irányítást, valamint a politika és a közigazgatás szétválasztását várja a Fidesz.

A Jobbik nagy vonalakban egyet is ért a Fidesz közigazgatási reformjával, azt viszont kifogásolja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal Alkotmányvédelmi Hivatal néven működne tovább. A párt legfőbb legfőbb kritikája, hogy ennek a rövidítése AVH lenne. A törvény visszaállítja a közigazgatási hivatalokat is.

Az Országgyűlés még csütörtökön elkezdi a vitát a határon túli magyarok egyszerűsített magyar állampolgársághoz jutásáról, az önkormányzati választások lebonyolításáról, és a helyhatóságok létszámának jelentős csökkentéséről, valamint a közterületi parkolás rendszeréről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.