BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Giró-Szász közölte: jön az árvíz

„Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt jelentősen megnőtt az árvíz kialakulásának kockázata” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Giró-Szász András. A kormányszóvivő annak kapcsán tájékoztatott, hogy a kormány szerdán elfogadta a belügyminiszter 2013 tavaszáról szóló ár- és belvízvédelmi jelentését.Ebből kiderül: több folyón a sokévi átlagot meghaladja a vízszint.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója, Molnár Béla elmondta: a felkészülést elvégezték, a belügy szervezetei gyakorlatokat tartottak. A főigazgató szerint a legnagyobb gond a Sajó, Bódva illetve a Hernád vízrendszerében alakulhat ki, itt akár másod-, vagy harmadfokú, esetleg ennél is magasabb készültség lehet. A hirtelen olvadás a Duna és a Dráva vízgyűjtő területén is gondot okozhat.

Ami a belvízhelyzetet illeti, a főigazgató elmondta: az elmúlt napok havazása az olvadás után tovább rontja a mostani helyzetet. Jelenleg 74 ezer hektár van víz alatt, ebből 33 ezer hektár a szántó, várhatóan tehát az elöntött terület tovább fog nőni.

Molnár Béla hozzátette: jó hír azonban, hogy a sok csapadék miatt a Balaton és a Velencei tó vízmennyisége újra megfelelő szinten van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.