BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: tiszta a lelkiismeretem Sukoró-ügyben

Cáfolta előnyös részvételét a sukorói telekcserében Gyurcsány Ferenc. Az egykori miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt, ám ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy indul eljárás ellene.

Gyurcsány Ferencnek tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt, nincs olyan e-mail, amelyre Budai Gyula kormánybiztos célzott. A volt kormányfő a rádió reggeli műsorában ugyanakkor azt is mondta, hogy ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy indul eljárás ellene.

Szerinte az ügyészség egy része hajlandó a Fidesz politikai elvárásait teljesíteni. Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy nincsenek pártelnöki ambíciói. A Demokratikus Koalíció Platformjának megalakítója a látszatát is el szeretné kerülni annak, hogy rossz ízű hatalmi vetélkedés zajlana a szocialista párton belül.

Budai Gyula – a sukorói kaszinóberuházás mellett az Álomsziget fejlesztést is vizsgáló -   elszámoltatási kormánybiztos vasárnapi sajtótájékoztatóján arra még kérte Kovács Tamás legfőbb ügyészt: közölje, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány - és ha igen, pontosan mikor jött meg az irat.

Borbély Zoltán a Legfőbb Ügyészség szóvivője azonban hárította Budai kérdéseit, mondván, az ügyben nem adható bővebb felvilágosítás annál, mint amit Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese korábban nyújtott.

Budai Gyula már szerdai tájékoztatóján is azt közölte, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

Mint ismeretes, a kormány által felállított Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál: a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését.

A KEHI bevonására azért volt szükség a kormány szerint, mivel több milliárdos értékű szerződéseket kötött az állam, és az állammal szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősíthető véleménye szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.