BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Human Rights Watch: Kényszerítse Magyarországot az EU

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet közleményében úgy fogalmaz: Magyarország rossz irányba megy az emberi jogok terén.

„Az Európai Unió soros elnökeként Magyarországnak az EU elveit és értékeit kellene megtestesítenie. Az emberi jogok tekintetében azonban az ország rossz irányba megy” – szögezte le a Humanr Rights Watch (HRW) uniós igazgatója, Lotte Leicht.

A szervezet honlapján közzétett állásfoglalás szerint Magyarországot illetően a fő problémát az új médiatörvény, a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód, valamint a romák ellen irányuló diszkrimináció jelenti.

A jogvédők úgy látják, a médiatörvény aláássa a sajtószabadságot és összeegyeztethetetlen Magyarország emberi jogokkal kapcsolatos kötelezettségeivel. A folyamat része a fékek és ellensúlyok felszámolására irányuló kormányzati szándéknak, amelynek egyik eleme az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése.

A HRW emellett beszámol arról, hogy legfrissebb jelentése szerint a magyar hatóságok számos esetben visszaküldik a bevándorlókat a környező országokba, elsősorban Ukrajnába. A hivatalos szervek az uniós szabályozással ellentétben nem veszik figyelembe a menedékjogi kérelmeket és sokszor kísérő nélküli gyerekeket is kutasítanak az országból.  A szervezet szerint komoly aggodalomra ad okot a romák ellen irányuló tartós diszkrimináció, amelyre a kormány eddig nem reagált megfelelő intézkedésekkel.

„Az EU csak akkor képviselheti hitelesen az emberi jogokat, ha azok megsértését számon kéri tagjaitól” – fogalmazott a HRW illetékese, aki szerint éppen ezért kulcsfontosságú, hogy Brüsszel rávegye a kormányt a médiatörvény megváltoztatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.