BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az amerikai szankciók Putyinék ellen - az EU küldi a pénzt Kijevnek

Barack Obama bejelentette: célzott szankciók jönnek Vlagyimir Putyin és belső köre ellen. A Fehér Ház úgy döntött, 7 kormányképviselőnek fagyasztja be a számláját, valamint ellenük beutazási tilalmat rendelnek el - tudósított a CNN. Tizenhét Putyin-közeli cég számláit is befagyasztják. Közülük 13-mal szemben az amerikai kereskedelmi minisztérium engedélykötelessé tette a kereskedelmet - katonai technológiával foglalkozó cégekről van szó. Ennek nem titkolt célja az, hogy ellehetetlenítsék az amerikai-orosz kétoldalú kereskedelmet.

Obama azt is közölte: ha ezek a szankciók sem működnek, akkor további büntető intézkedések jöhetnek. Ezek érinthetik a bankrendszert is. Az EU várhatóan ma csatlakozik az amerikaiakhoz, ők 15 orosszal szemben vezethetnek be szankciókat, de Putyin közvetlen környezetét nem büntetik.

A szankciók az energiaszektort nem érintik, sem az EU, sem az USA esetében.

Eközben Brüsszel küldi az egymilliárd eurós hitelt Kijevnek - írja a vs.hu. Az uniós segítséget már korábban bejelentették, most azonban az Európai Bizottság alá is írta az erről szóló megállapodást Ukrajnával. A pénz folyósítása konkrét feltételekhez kötött, Ukrajna azonban sürgős szükségleteit így fedezni tudja.

Az egymilliárd eurós mentőövet csak akkor kaphatja meg Kijev, ha bizonyos gazdaságpolitikai feltételeket teljesít. Ezek a közpénzek felhasználásának hatékonyságát, a korrupció elleni fellépést, a kereskedelmet, az adóztatást, az energia- és a pénzügyi szektort érintik majd, valamint a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők támogatását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.