BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő héten az Európai Parlament elé kerülhet a médiatörvény

A magyar médiatörvényt bírálta Dirk Sterckx belga liberális európai parlamenti képviselő a Le Soir című, francia nyelvű brüsszeli lap szerdai számában megjelent interjújában.

A belga Sterckx, aki korábban újságíró volt, kifejtette: a sajtószabadság ugyan nem érvényesülhet korlátlanul, de a korlátokat a jog és a bíróság szabhatja csak meg, nem a hatóság. "Amit a magyarok csinálnak, veszélyes" - vélekedett, és azzal érvelt, hogy a magyar médiatörvény előírásait önkényes módon lehet értelmezni.

Sterckx emlékeztetett arra, hogy az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottság közölte: meg fogja vizsgálni a törvényt az uniós elvek érvényesülése szempontjából. A brüsszeli bizottság szükség esetén a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz is fordulhat, "ami nagy problémát jelentene Magyarországnak, hiszen nem egy egyszerű irányelvnek, hanem az unió egyik alapelvének a megsértéséről lenne szó" - hangoztatta a belga EP-képviselő.

Elmondta azt is, hogy az Európai Parlamentben várhatóan napirendre kerül a kérdés, és a jövő héten a frakciók reagálni fognak - a liberálisok részéről legalábbis "nagyon erős" reakció lesz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.