BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kadhafit nem törték meg

Egyelőre nem sokat érnek azok a szankciók, amelyeket a nyugati államok vezettek be Moammer Kadhafi ellen, a líbiai diktátornak ugyanis esze ágában sincs távozni a hatalomból. A Nyugat ezért megkezdte a katonai akció előkészítését, Kína tiltakozik, a németek elzárnák a „pénzcsapokat”.

Újabb, egyelőre „csak” pénzügyi jellegű szankciókat vezettek be egyes nyugati államok Líbia ellen. Az Egyesült Államok mintegy 30 milliárd dollárnyi líbiai vagyont zárolt: az ottani pénzügyminisztérium szerint ez a legnagyobb összeg, amelyet az USA valaha befagyasztott egy ország ellen hozott szankciók keretében. Tegnap Ausztria is közölte, „stoppolja” a bankjaiban lévő mintegy egymilliárd euró értékű, líbiai kötődésű vagyont, Németországban pedig egy magánbank zárolta Moammer Kadhafi egyik fiának kétmillió eurós számláját.

Az Európai Unió már hétfőn döntött arról, hogy kezdeményezi Kadhafi és családtagjai, valamint munkatársai meghatározott körének vagyonbefagyasztását. Egyúttal uniós vízumtilalmat vetett ki rájuk, és az észak-afrikai országokba irányuló fegyverszállításoknak is megálljt parancsolt.

Hasonló lépéseket fogadott el a diktátorral és szűk környezetével szemben az ENSZ, amely emellett szintén fegyverembargót hirdetett, és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjesztette a vérengzések kivizsgálását. Az Egyesült Államok múlt hét pénteken döntött a Kadhafi család és szűk támogatói köre elleni „retorziókról”, és arra szólította fel az amerikai bankokat, kövessék megkülönböztetett figyelemmel azokat a pénzmozgásokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a líbiai zavargásokkal és az ottani elit esetleges vagyonmentésével.
A sorozatos szankciók azonban a jelek szerint nem igazán zavarják Kadhafit, aki három nyugati újságírónak adott interjújában nevetéssel fogadta azt a kérdést, hogy el fogja-e hagyni Líbiát. „Ön elhagyná a hazáját? Senki nem tesz ilyet” – mondta. Szerinte a népe szereti, mögötte áll és megvédi őt. A vezető úgy véli, a tüntetések mögött az Al-Kaida áll, az „erkölcs nélküli” nyugati hatalmak pedig ismét gyarmatosítani akarják országát.

 A BBC riportere szerint Kadhafi nyugodtnak tűnt a Tripoli egyik éttermében lezajlott beszélgetés során, s nem keltette olyan ember benyomását, mint aki nyomás alatt áll. Susan Rice, az ENSZ amerikai nagykövete őrültnek nevezte Kadhafi megnyilatkozásait, amelyek szerinte azt bizonyítják, a vezető már nem a valóságban él.

Nem véletlen, hogy egyes nyugati vezetők olyan szankciók bevezetését javasolják, amelyek célja nem a „szimpla” megfélemlítés, hanem a Kadhafi pártján álló erők szétzilálása. Guido Westerwelle német külügyminiszter például azt indítványozta Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, valamint brit, olasz és francia kollégájának, hogy 60 napra teljesen állítsák le a Líbiába irányuló pénzmozgásokat, így az „olajpénzeket” is. Kadhafi így nem tudná fizetni a katonáit, akik között sok afrikai zsoldos is van.

A Spiegel úgy értesült, diplomáciai körökben felmerült annak a lehetősége is, hogy megtiltsák a kereskedést minden olyan cég részvényével, amelyben a líbiai államnak részesedése van.

A Líbiából érkező olajszállítások leállítása viszont nem szerepel a tervek között, ezt a lehetőséget Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa elutasította. Ennek szerinte nem lenne értelme, mivel az olaj- és gázmezők többsége már nem a központi kormány, hanem a helyi klánok és az újonnan alakult hatalmi szervek ellenőrzése alatt áll.

A legkeményebb fellépést azonban kétségkívül a katonai akciók jelentenék. Míg a NATO múlt csütörtökön még azt közölte, nem avatkozik be a konfliktusba, David Cameron brit kormányfő a hét elején már úgy nyilatkozott: „Semmiképpen sem zárjuk ki a katonai eszközök

bevetését!” Szerinte Kadhafi távozásának kikényszerítéséhez minden lehetőséget fontolóra vesznek, mivel nem tűrhetik el, hogy „a rezsim katonai erőszakot kövessen el saját népével szemben”.
Akár már a készülő katonai akció előszele is lehet, hogy az Egyesült Államok hadihajókat és harci repülőgépeket helyezett át Líbia térségébe.

A Pentagon közlése szerint ezzel arra az eshetőségre készülnek fel, ha a Nyugat a katonai beavatkozás mellett döntene.

Kínai „nem” a katonai beavatkozásra

A pekingi vezetés ellenzi, hogy a nyugati hatalmak katonai akcióval távolítsák el a hatalomból Moammer Kadhafit, és aggodalommal szemléli, hogy repülési tilalmat léptetnének érvénybe Líbiában a lakosság védelme érdekében – közölte a kínai kormány egyik szóvivője. A repülési tilalmat – amelyet Oroszország is ellenez – azért szorgalmazzák egyes nyugati vezetők, mert helyszíni jelentések szerint Kadhafi hadserege repülőkről lőtte a tüntető tömeget.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.