BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két évre felfüggeszthetik Schengent

Már ma kiderülhet, hosszú távon lesz-e jövője a schengeni övezetnek. A menekültválság és a terrortámadás komolyan aggasztja az EU vezetőit

Akár már ma kiderülhet, hogy hosszú távon lesz-e jövője a schengeni övezetnek. Az Európai Unió belügyminiszterei ugyanis ma tárgyalják a mostani formájában már húsz éve működő rendszer két évre szóló felfüggesztését – szerezte meg a Financial Times brit napilap az Európai Bizottság dokumentumát.

A vitaanyag javaslata abból indul ki, hogy a migránsválság súlyos hiányosságokat tárt fel a görög határőrizetben. Az amúgy is gyenge közigazgatási rendszerüket túlterhelte az a hétszázezer bevándorló, akik ebben az évben Görögországon keresztül érkeztek az övezetbe. A menekültválság és a párizsi terrortámadás is komoly kérdéseket vetett fel a schengeni rendszerrel kapcsolatban, olyannyira, hogy több tagállam – így Magyarország is – a párizsi események után fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területén és külső határain egyaránt.

Schengen esetleges bukása azonban az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is aggasztja. Juncker korábban megerősítette, hogy decemberben előterjesztik a szigorúbb uniós határellenőrzésre vonatkozó javaslatokat is.

Ha elfogadják a most kiszivárgott dokumentumban szereplő javaslatokat, akkor akár a belső határokat is lezárhatják. Az országok önálló ellenőrző pontok felállításáról is dönthetnek majd, ez azonban a kereskedelemre és a munkaerő-áramlásra is negatívan hatna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.