BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinek adna el fegyvert Moszkva, ha megbukna a szír rezsim?

Borisz Obnosszovnál aligha tudja bárki más jobban megmagyarázni, hogy Oroszország miért utasít el egy Szíria-ellenes Biztonsági Tanácsi határozatot. Az illető ugyanis nem diplomata, hanem a TRIW orosz fegyvergyártó konszern főnöke – írja a Handelsblatt.

A RIA Novovsztyinak adott interjújában  Obnoszonov kedden  elmagyarázta, hogy a vállalatának az elmúlt évben 800 millió euró összegű kárt kellett elszenvednie azért, mert a Líbiával kötött szerződések meghiúsultak. Az orosz fegyverexportőrök a polgárháború és a Kadhafi elnök ellen életbe léptetett szankciók miatt mintegy négymilliárd dollárnyi nyereségtől estek el. Oroszország akkoriban Kínával együtt a Biztonsági Tanácsban tartózkodott a szavazástól, és ezzel lehetővé tette a NATO beavatkozását Észak-Afrikában. A végeredmény ismeretes, Kadhafi uralmát megdöntötték. Oroszország számára azonban egy fontos üzleti partner veszett el.

Éppen ezért Oroszország képviselője szerdára virradó éjszaka megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozat megszavazását, amely Asszad szíriai elnököt a hatalomról való lemondásra szólította volna fel. "Moszkva azon fáradozik, hogy Szíriában  ne ismétlődjék meg a líbiai forgatókönyv, és ezért fenyegetőzik azzal, hogy él a vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában az újabb határozattervezetről szóló szavazáskor" - írta a  Moszkovszkije Novosztyi. A Szovjetunió szétesése óta jelentősen csökkent Moszkva befolyása Észak-Afrikában és az arab világban. A líbiai kormányváltás után már csak Algéria és Szíria maradt meg szövetségesének és üzleti partnerének.

A szíriai Tartus kikötővárosban Oroszország kevés külföldi haditengerészeti támaszpontjainak egyikét tartja fenn. Ám a politikainál vélhetően sokkal erőteljesebben játszanak szerepet Moszkva magatartásában a gazdasági érdekek - nevezetesen a hadiipar. Oroszország a világ második legnagyobb fegyverszállítója és Damaszkusz a legfontosabb ügyfelei közé tartozik. Néhány nappal ezelőtt feltűnést keltett Ciprus partjainál egy teherhajó, amely 60 tonna lőszert szállított volna Oroszországból Szíriába. Röviddel ezután ismertté vált, hogy Moszkva harci gépeket is adott el Szíriának - írja a Handeslblatt.

Oroszország többször is közölte, hogy a Damaszkusszal kötött fegyverszállítási szerződéseit a konfliktus éleződése ellenére be fogja tartani. A TRIW főnöke, Obnosszov is leszögezte, hogy "a további együttműködés a Szíriában várható fejleménytől függ majd." A lap idézi Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is, aki ezzel kapcsolatban azt mondta: az orosz fegyvereket nem fogják a tüntetők ellen felhasználni.

Az ENSZ becslései szerint eddig legalább 5 400-an vesztették életüket az Assad-rezsim megtorló akcióiban. A diktatúra erői jelenleg a libanoni határ mellett harcolnak a katonaszökevényekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.