BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendvai: szívesen adunk Vona Gábornak egy zakót

Óriási politikai cirkuszt kavart Vona Gábor bejelentése, miszerint gárdamellényben jelenik meg az Országgyűlés alakuló ülésén. Az MSZP azt szeretné, ha Vona a gárda mellényében jelenne meg, ne tehessen képviselői esküt.

A Népszabadság összeállítása szerint Sólyom László tegnapi közleményében már megfogalmazta a pártok felé azt az elvárását, hogy ne történjen semmiféle jogsértés az Országgyűlés alakuló ülésén.

Lendvai Ildikó kedden levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy nyilvánosan figyelmeztesse az Országgyűlés alakuló ülésén a magyar demokrácia írott és íratlan szabályainak betartására azokat a jobbikos képviselőket, akik a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában kívánnak megjelenni.

Az MSZP elnöke azért kérte ezt, mert Vona Gábor közölte: pénteken fehér ingben és fekete mellényben megy az alakuló ülésre. A Népszabadságnak a Jobbik elnöke azt is hozzátette, hogy a fekete mellény a gárdamellény lesz, mert rajta lesz az árpádsávos pajzs, a hátán pedig az oroszlán.

A szocialisták azt kérik az államfőtől, hogy ha a Jobbik elnöke „gárdamellényben” jelenne meg, akkor ne tehessen esküt a törvényességre a törvénytelenségre utaló viseletben.

Lendvai Ildikó, Vona Gáborhoz szólva úgy fogalmazott: nem az utcán van a kukagyújtogató barátai között, hanem a magyar Parlament épületében, és nem a Kuruc.info szerkesztőségéből figyeli a közéletet. „Ha gond lenne Vona Gábor ruhatárában, akkor szívesen felkínálnak neki egy zakót” –fogalmazott az MSZP leköszönő elnöke.

A Népszabadság kérdésére fideszes és kereszténydemokrata politikusok úgy vélték, nem valószínű, hogy Vona Gábort „erőszakkal kivezettetnék az ülésteremből”.

Mint arról a lap már korábban is beszámolt: ha a Jobbik elnöke a gárdamellényben szándékozna belépni az Országházba, ez nem lesz megakadályozható, különösen hogy Vona Gábornak akkor már érvényes mentelmi joga is lesz. Ha azonosíthatóan a Magyar Gárda egyenruháját viselné, akkor az szabálysértésnek minősülne.

S az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet kimondja: aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről – annak jellegzetes tulajdonságai miatt – bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.