BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leszavazták a dugódíjat, gázspray jöhet az iskolákban

Nem lehet még bevezetni a dugódíjat a főváros elképzelése szerint, tilos lesz villanyoszlopokon reklámozni, és újabb forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól - ez csak néhány fontosabb pont azok közül, amelyekről döntöttek a parlamentben ma.

A legnagyobb visszhangot érthetően a jegybanktörvény elfogadása kapta, ám ezen kívül is sok más fontos kérdésben szavaztak a pénteki ülésen. Eldőlt, hogy egyelőre nem jön a dugódíj, legalábbis abban a formában, ahogyan a főváros vezetői szeretnék, most még biztosan nem. Maga a fideszes többség szavazta le ugyanis a két budapesti főpolgármester-helyettes javaslatát, amellyel ki lehetett volna vetni a főváros bizonyos zónáiban a dugódíjat. Ez nem jelenti azt, hogy semmiképp nem kell majd fizetni a behajtásért, de a jogszabályi megalapozottságra még várni kell. A javalatot módosító indítványként nyújtották be a közlekedési tárgyú törvénycsomaghoz, a zárószavazásra pedig még várni kell, vagyis nem elképzelhetetlen, hogy közvetlen a végszavazás előtt még módosítsanak rajta. Ugyanebben a törvényjavaslatban szerepel az is, hogy tilos legyen lámpa- és villanyoszlopokra reklámot tenni, valamint városon kívül út menti reklámtáblákat elhelyezni.

Megváltozik a 2012-es költségvetés is. Az önkormányzatoktól ezzel újabb forrásokat vontak el: az államosított kórházak fenntartására járó pénzt tették át csak most tőlük az államhoz. Lehetőséget teremtettek arra is, hogy a PPP-ben, azaz a köz- és a magánszféra közös finanszírozásában készült projekteket államosítsák, az állam pedig kivásárolja a magánfelet.

Új helyzetet teremtenek a tankönyvpiacon is. A módosító javaslatokról folyó szavazás után biztossá vált: jövő héten arról dönthetnek a képviselők, csak az lehessen-e tankönyv, amit az illetékes miniszter annak nyilvánít. Kiderült az is, hogy várhatóan a jövő héten majdnem az eredeti formájában fogják rendezni a diákok röghöz kötését, amit az Alkotmánybíróság ezen a héten minősített alkotmányellenesnek. Az AB azt kritizálta, hogy a hallgatói szerződés részleteit kormányrendelet határozta volna meg, most ezt rendelet helyett törvényi szinten rendeznék.

Szintén az oktatást érinti a rendészetről és az iskolakerülésről szóló törvényjavaslat - ennek a módosító indítványairól döntöttek ma. A fideszes Tóth Gábor javaslatára beírták a törvénybe, hogy az iskolai segédfelügyelők vegyi eszközt, rendőrbotot, valamint szolgálati kutyát tarthatnak maguknál, és testi kényszert alkalmazhatnak, igaz, csak önvédelmi célból. A zárószavazás erről a törvényről is jövő héten következhet.

A parlamenti munka ezek után a 2013-as költségvetés részletes vitájával folytatódott, ez tart még most is. A módosító javaslatok közt a kormányoldal csak azokat fogja várhatóan támogatni, amelyek néhány száz millió forintot csoportosítanak át, a legnagyobb, az önkormányzatok anyagi helyzetét átalakító fideszes indítvány is tízmilliárd forintnál kevesebbet rendezne át. Vagyis arra, hogy igazán komolyan átírják a büdzsé tervezetét, egyelőre várni kell. Igaz, idő lesz erre: legkorábban az ősz elején fogadhatják el a költségvetést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.