BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Líbia szétesőben, Kadhafinak elmentek otthonról

Miközben biztonsági szolgálata és hadseregének egy része saját népét mészárolja le, Kadhafi újra televízión keresztül szólt a forradalmárokhoz.

Egyre súlyosabb a helyzet Líbiában, ahonnan több városból is súlyos összecsapásokat jelentettek. Nem hivatalos források szerint a Tripolitól nyugatra található Zawahíja városért folynak különösen súlyos harcok.

Emberi jogi szervezetek a szemtanúk, kórházi jelentések és szintén nem hivatalos források szerint már több mint ezerre becsülik a líbiai polgárháborús helyzet áldozatainak számát. Független jelentések szerint a biztonsági erők nem csak a lázadó líbiaiakra vadásznak, hanem szabad prédának számítanak az egyiptomi és tunéziai vendégmunkások is.

Az ország keleti felén közben már több tartományban a szabadságot ünneplik: Kyreneika tartományban Tobruk városában tegnap vették át a hatalmat a forradalmárok. A rezsim támogatói közül egyre többen hagyják ott a diktátor táborát, csütörtök délután az ország marokkói nagykövete jelentette ki lemondását, mondván: nem szólgálja tovább a saját embereit gyilkoló rezsimet.

Miközben országa a jelek szerint darabokra hullik, Moammer Kadhafi ezrdes (és Forradalmi Vezető) zavaros tévébeszédben fordult népéhez csütörtök délután. A "vezért" ugyan nem lehetett látni, telefonon keresztül intézte szavait az állami televízió nézőihez, azonban mondanivalója alapján a diktátor nincs igazán tisztában a helyzet súlyosságával.

Kadhafi szerint a tüntetők drogokat szedtek, emiatt ragadtatták magukat állatias tettekre, sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy több katonatiszt áldozatául esett a megtorlásoknak, mivel nem voltak hajlandók a tüntetők elleni tűzparancs betartására. A drogokat pedig külföldi ügynökök adták a líbiai fiataloknak Kadhafi szerint.

kadhafi önmagát II. Erzsébet királynőhöz hasonlította, mivel szerinte az ő hatalma valójában csak szimbolikus. Egyszerű gazdasági érvekkel is próbált az emberekre hatni, amikor azt mondta, olajtermelés nélkül nem lesz pénz semmire az országban. „Akkor talán majd Oszama bin Laden fog támogani titeket?" Szerinte a felkelést amúgy is a terrorista vezető szervezte, a zawahíja városáért folyó súlyos harcokat, pedig komédiának minősítette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.