BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig burjánzik a korrupció

Magyarország lecsúszóban a ranglistán, csak célzott stratégia segíthet a probléma kezelésében

Litvánia és Lengyelország is megelőzi Magyarországot a Transparency International korrupciós indexe szerint – jelentette a szervezet. Hazánk négy helyet esett viszsza a rangsorban tavaly óta, és a korrupció érzékelése a régiós átlagnál is magasabb.

A felmérés alapján tízes skálán 4,7 ponttal az 50. helyen állunk a nemzetközi rangsor szerint (178 ország szerepelt benne). A lista elején Dánia, Új-Zéland és Szingapúr áll 9 pont feletti eredménnyel, míg Irak, Afganisztán és Mianmar mögött Szomália zárja a sort 1,1 ponttal. Hazánk esetében az üzleti szektorról alkotott vélemény a leglesújtóbb. A piac mihamarabb hatékony fellépést vár a kormánytól – kommentálja a szervezet a kapott eredményeket.

Azokban az országokban romlott leginkább az index, amelyeket erőteljesebben érintett a gazdasági válság. Alexa Noémi, a szervezet magyarországi vezetője szerint amíg nincs a korrupció kezelésére irányuló kormánystratégia, addig nem lehet érdemben javítani az eredményünkön. Magyarország közepesen korrupt ország, évek óta 5 körül ingadozik a pontszámunk. Mindez gazdasági fejlettség és versenyképességi szempontból is kedvezőtlen, mára ugyanis elveszítettük vezető helyünket az új EU-tagországok körében.

Az átfogó korrupcióellenes politika hiánya mellett a választásokkor rendszerint megszaporodó korrupciós ügyek is rontottak a 2010-es felmérésben a helyzetünkön. Hogy legalább a régiós szinten maradhassunk, átfogó stratégiát javasol az intézet. Ebből Alexa Noémi elmondása szerint jelenleg három is van, ám arra is szükség lenne, hogy erőforrásokat is biztosítson ezekhez a kormányzat, az eddigi intézkedések nem mutattak ebbe az irányba. Nálunk a közbeszerzések 65-70 százalékban érintettek a korrupció által, és nagyjából 400 milliárd forint folyik el ilyen csatornán keresztül a közpénzekből. A pártfinanszírozás átláthatatlan, és bizonyítottan törvényt sértenek a pártok, ám semmi nem történik – hívta fel a figyelmet a szakember. A kormánypárt kétharmados többsége miatt ugyanakkor bizakodik abban, hogy ebben a ciklusban rendeződhet a helyzet.

Átláthatóbb és hatékonyabb bírósági rendszert javasol Magyarország számára a Transparency, kulcsfontosságú az ítélkezés függetlenségének biztosítása. A demokratikus intézményrendszer fékjeinek és ellensúlyainak megőrzésére, erősítésére kellene az ajánlás alapján törekedni. Az elszámoltatások mellett a megelőzésre is célszerű koncentrálni, ez hosszú távon kifizetődőbb, és távlatilag csak ez biztosíthatja a javuló tendenciát. Az EU-elnökséggel kapcsolatos közbeszerzéseket is bírálta Alexa Noémi, a gyorsított beszerzési eljárásokat is lehetne átlátható módon bonyolítani, például a civil monitorozás bevezetésével. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.