BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nincs egyszerű állam

Jócskán csúszik a vállalkozói adminisztrációt csökkentő program, miután egy új kormányrendelet hónapokkal tolta ki a korábban megcélzott határidőket. A vállalkozók szkeptikusak, hiába beszél a kormány több százmilliárdos spórolásról.

Hónapokkal, más részletekben évekkel tolta ki a kormány a vállalkozók terheinek csökkentését. Az Egyszerű Állam programot még tavaly novemberben hirdették meg, 114 konkrét feladattal a különböző minisztériumok felé, amit akkor a vállalkozói szféra is örömmel fogadott – a Magyar Közlönyben megjelent friss rendelet az ezekre a feladatokra szánt határidőket tolja ki.

Van, amit csupán néhány hónappal, van, amit fél évvel, de található olyan pont is, amire csak a kormányciklus végén kerülne sor, csak 2014. április 30-ig kéne a szaktárcáknak elkészülni vele.
Az Egyszerű Állam program segítségével a kormány 500 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozók bürokráciával kapcsolatos adminisztratív költségeit – olvasható még most is a programnak létrehozott kormányzati honlapon, ám ezek után legalábbis kérdésessé vált, mi valósulhat meg ebből.

De Szatmáry Kristóf államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén még a múlt héten is arról beszélt, hogy a 114-ből eddig végrehajtott 29 intézkedés közel 100 milliárdos költségcsökkenést hozott. Akkor arról beszélt, hogy idén még 200-250 milliárdos lehet a spórolás, ez a szám most jócskán csökkenhet.
„A vállalkozói közösség érdemi adminisztratív tehercsökkenést nem érzékelt” – értékelte a programot és a kormány munkáját lapunk kérdésére Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

A mostani csúszás pontos okát nem ismerik – tette hozzá. Szerinte azért is különösen rossz ez a hír a vállalkozók számára, mert egy olyan programról van szó, ami az állam számára nem jelentett volna komoly kiadást. „Tudomásul vesszük, hogy komoly költségvetési korlátok vannak, de a vállalkozói környezet ilyen javítása olyan, mint a kedves szó, nem kerül semmibe” – mondta a VOSZ-főtitkár.

Csak a bérkompenzáció adminisztrációjához egy 16 oldalas útmutatót kaptak a cégek, annyi új adóval szembesülnek, hogy már több van, mint a kormányváltáskor, így pedig elértéktelenedik az, hogy 2010-ben valóban jó lépések történtek az adminisztráció csökkentésére – sorolta a kifogásokat Dávid Ferenc. Hozzátette azt is: a VOSZ változatlanul jó kapcsolatot tart fenn a gazdasági kormányzattal, korrekt egyeztetéseket folytattak az Egyszerű Állam programról is, más kérdés, hogy a javaslataikból mi kerül be a jogszabályokba.

Több olyan pontja is van a programnak, amelynek úgy tolták ki a határidejét, hogy az eredeti dátum már rég lejárt. Például az adóadminisztrációhoz tartozó elektronikus ügyintézést szeptember 1-ig kellett volna előkészíteni, a cél most november 30-a lett. A családi gazdaságok terheinek felülvizsgálatát is eddig kell elvégezni július helyett, az e-vállalkozás kereteit pedig 2013 helyett 2014-ig kell kialakítani. Az az elvárás azonban változatlan, hogy 2014-re 30-ról 21 napra kell csökkenteni az ügyintézési időt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.