BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodtak az iráni atomprogramról

Nyolc nap tárgyalás után jutottak egyezségre, június 30-ig kell megkötniük a végleges megállapodást.

Maratoni tárgyalás után megállapodtak az iráni atomprogram jövőjéről: Irán és a világ hat vezető hatalma nyolc napig tárgyalt a svájci Lausanne-ban - most Dzsavad Zarif, Irán külügyminisztere bejelentette, hogy megoldást találtak a vitás kérdésekben.

Németország tárgyalói is azt közölték: egy keretmegállapodásról egyeztek meg. A végleges megállapodást az iráni atomprogramról június 30-ig kell megkötniük.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország eredetileg azt kérte Irántól, hogy adjon biztosítékot: nem képes egy éven belül atombombát gyártani. Irán eddig annyit közölt, hogy nincs ilyen tervük. Az eredeti terv szerint március 31-éig meg kellett volna egyezni.

Olyan történelmi egyetértés jött létre, amely, ha maradéktalanul végrehajtják, megakadályozza, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki - jelentette ki Washingtonban Barack Obama. Az amerikai elnök jónak nevezte az elért keretmegállapodást, mert az megszünteti a vitatott iráni terveket és szigorú ellenőrzésre épül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.