BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbukott a tiszta kezű miniszterelnök

Egy korrupciós botrány okozta a vesztét annak a politikusnak, aki 2010-ben a közélet megtisztításának ígéretével került a kormányfői székbe. A filmbe illő botránynak azonban távolról sincs vége.

Vasárnap éjjel tett ígéretének megfelelően lemondott Petr Necas cseh kormányfő. A politikus az ODS elnöki székéből is távozik, és a következő választáson sem méretteti meg magát. Necas két szövevényes ügybe bukott bele, amelyeket a gyanú szerint kabinetfőnöke, Jana Nagyová irányított. A sors iróniája, hogy megválasztásakor, 2010 nyarán a korrupcióktól hemzsegő politikai élet megmentőjeként üdvözölték Necast, aki a „tiszta kezű” becenevet is kiérdemelte. Később a legfőbb ügyész, a belügyminiszter, a legfelsőbb bíróság vezetőjének cseréjével igyekezett letörni a burjánzó visszaéléseket. Most azonban kiderült: tavaly a kiigazítási csomag elfogadását úgy tudta elérni, hogy három, azt ellenző képviselő a parlamenti székét hajlandó volt feladni némi készpénzért és vezető pozícióért.

Necas a cseh politikai életben kényelmes parlamenti többségével sem volt irigylésre méltó helyzetben egy hárompárti koalíció élén. Ennek pártjai közül a TOP 09 tűnik az egyetlen olyan erőnek, amelyik jól jöhet ki a válságból, ha ügyesen taktikázik. Márpedig képes erre: május végén például úgy sikerült megbuktatniuk Bohuslav Sloboda ODS-párti prágai polgármestert, hogy a cseh főváros képviselőtestületében az ellenzéki szociáldemokratákkal szövetkeztek.

Akkor még nem lehetett sejteni, hogy a „prágai puccs” a választási kampány kezdete lehet. Igaz, a mindössze négy éve verbuválódott TOP 09 már eddig is úgy tudta elhódítani az ODS szavazóit, hogy hasonlóan konzervatív, ám kevésbé korrupt verziójaként tűnt fel a jobbközép szövetségnek. Mint azonban elemzők rámutatnak: ez csak a látszat. Sőt, bukásakor Sloboda is arról beszélt: amíg ő „eltávolította a keresztapákat” a városvezetésből, a TOP 09 utat enged a visszatérésüknek.

Nem ez volt az egyetlen jele a két párt közötti viszálykodásnak. Miroslav Kalousek, a TOP 09 alelnöke, a kormány pénzügyminisztere korábban „pipogyának” titulálta Necast, mire az azzal vágott vissza, hogy Kalouseknek alkoholproblémái vannak. Ez még akkor is furcsa együttműködés, ha az ittas pénzügyminiszterről szóló történetek közismertek Csehországban.

Kérdéses, mennyit tud profitálni a TOP 09 a mostani botrányból. Túry Gábor, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa emlékeztetett: egy előrehozott választás nyertese egyértelműen a CSSD lehet. A szociáldemokraták jelenleg ellenzékben politizálnak, ugyanakkor jelöltjük, Milos Zeman nyerte januárban az első közvetlen államfőválasztást. Az államfő maga is az előre hozott voksolás mellett állt ki mai nyilatkozatában.

A Median legfrissebb, május végén publikált közvélemény-kutatása is a CSSD előnyét mutatja. Amíg a szocdemek a voksok 32 százalékára számíthattak akkor, az ODS 18,5 százalékon állt, a TOP 09 pedig a választók 15 százalékát tudhatta szavazótáborában, közvetlenül a 15,5 százalékos népszerűséggel bíró kommunisták után. Ennek fényében nem véletlen, hogy a kisebbik koalíciós pár azt hangoztatta a hétvégén: a kormánynak a rendes választásokig – 2014 tavaszáig – a helyén kellene maradnia. Csehországban amúgy ez számítana ritkaságnak: az 1993-as függetlenség óta mindössze két kormányfőnek – Václav Klaus és Milos Zeman későbbi köztársasági elnököknek – sikerült kitölteniük teljes, négyéves mandátumát.

Jó hír, hogy a gazdasági teljesítményre nem lesz különösebb negatív hatással a botrány – véli Túry Gábor. A kutató emlékeztetett: a gazdaság teljesítményét elsősorban a nyugat-európai gazdaságok konjunktúrája befolyásolja. Ami szerinte problémát okozhat, az az uniós pénzek lekötésének tempója. Az idei az utolsó éve a 2007–2013-as költségvetési időszaknak, miközben – a pályáztatás és az ellenőrzés hiányosságai miatt – a brüsszeli hatóságok több operatív programnál leállították a kifizetéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.