BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan a kétharmad

Nem okozott meglepetést a parlamenti választás tegnapi második fordulója, a Fidesz ismét tarolt.

Így a KDNP-vel szövetségben megszerezte a mandátumok több mint kétharmadát s a jogot arra, hogy a kormányzása során elméletileg mindent megtehet. A leendő kormánypártok az összes törvényt – beleértve az Alkotmányt is – módosíthatják.

Azért születtek érdekes eredmények is. Az első forduló egyetlen nem fideszes győztese, az MSZP-s Tóth József Budapest 13. kerületében megőrizte előnyét, s viszonylag simán győzött Spaller Endre ellen. Ugyanebben a városrészben volt a legizgalmasabb küzdelem: a szocialista Szanyi Tibor és a fideszes Szalay Péter vívott meg egymással. Itt még nem dőlt el a képviselői pozíció sorsa, mert a meg nem számolt voksok száma több, mint amennyivel vezet Szanyi Tibor. Edelényben Molnár Oszkár független jelölt – korábban fideszes volt – megelőzte a leendő kormánypárt politikusát, Daher Pierre-t, ebben biztosan közrejátszik az, hogy a jobbikos induló visszalépett Molnár javára.
Érdekes, hogy a vártnál alacsonyabb volt a részvételi arány, nem érte el az ötven százalékot. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy minden szavazókörben időben be tudták fejezni a voksolást, az igazolással szavazók is legfeljebb pár percet kényszerültek várakozni.

A magyarok ma rendszert buktattak – jelentette Orbán Viktor. A Fidesz elnöke rögzítette: a hatalommal visszaélő oligarchák rendszere megbukott, s helyette most a nemzeti együttműködés rendszere következik. A jövőben a nemzeti együttműködés lesz mindennek a mércéje. Forradalom volt a szavazófülkékben – mondta Orbán –, ennek az eredménye a 68 százalékos Fidesz-győzelem. Ezzel egy európai ország új csúcsot állított fel. Az állam jogszabályokat alkot, s gondoskodik azok betartásáról.
A progresszió szószólója lesz az MSZP az Országgyűlésben – mondta tegnap este Lendvai Ildikó. A párt elnöke sajnálja, hogy kormányzati és morális hibák gyengítették a szocialisták elmúlt nyolc évét. S egyben bejelentette: lemond, s a párt elnöksége ugyanígy felajánlja lemondását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.