BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire kell nekünk az újabb EU-IMF hitel?

A kormánynak a ciklusra szóló gazdasági programjának hiányát jelentheti a Matolcsy György által ma délelőtt bejelentett 10-20 milliárd euró összegű az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő hitel tervezet mondta Békesi László volt pénzügyminiszter.

Békesi László volt pénzügyminiszter kiváró stratégiának nevezte a felvázolt tervezetet. Az IMF három éves gazdasági program mellé adna hitelt, ezt pedig a kormányzat nem akarja felvállalni csak egy garanciát szeretnének biztosítani a piacok bizonytalanságának idejére.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken délelőtt tette közzé a kormány terveit az IMF készenléti hitellel kapcsolatba.  Magyarország az EU-val és az IMF-el kötne új "elővigyázatossági" megállapodást 10-20 milliárd eurós összegben a következő két évre.

A nemzetgazdasági miniszter véleménye szerint sikerülhet a hitelnyújtó szervezetekkel olyan hitel megállapodást kötni, amely nem zárja ki a 3 százalék feletti államháztartási hiányt azonban ezért a kormány 2011 és 2012-ben komoly szerkezeti reformokat valósítana meg melyek jelentős többletköltségekkel járnak majd.

A tervek szerint egy 3,0-3,8 százalék közötti jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányban sikerül majd megállapodni a jövő évre, így 3 százalék körülire mérséklődhet, a hiány 2012-re. Ennek ellent mond az IMF-fel és az EU-val kötött, októberben lejáró megállapodás mely jövő évre már 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő. Az IMF várhatóan nem fog ragaszkodni a hiány 3 százalék alá szorításához ugyanakkor ez az EU számára továbbra is nagyon fontos.

Szerdán a miniszterelnök főtanácsadója úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg érvényben lévő és októberben lejáró hitel megállapodást két hónappal meghosszabbítaná a kormányzat az elővigyázatossági hitel szerződés megkötéséig. Szapáry György azonban cáfolta, hogy a kormány lehívni szándékozna a fel nem használt hitelkeretet, a hosszabbítás és az új megállapodás célja kizárólag a piacok bizalmának erősítése, ami várhatóan alacsonyabb kockázati felárakban fog majd tükröződni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.