BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit várnak a közvélemény-kutatók? Itt az utolsó számok

Ebből a szempontból is más ez a választás, mint az eddigiek: immár szabad nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatást a szavazás előtti utolsó nyolc napban is. A közvélemény-kutatók így sorra adták ki elemzéseiket.

Az egyértelmű, hogy minden kutatásban toronymagasan a Fidesz vezet. A Századvég és a Tárki 51 százalékra méri a kormánypártot (2010-ben mintegy 53 százalékkal lett kétharmaduk, ráadásul az új választási rendszer még jobban a győztest erősíti). A Nézőpont 47, az Ipsos 42, a Medián 41 százalékra méri őket.

Az ötpárti baloldali-liberális ellenzék jócskán lemaradva követi a Fideszt, de - a Tárki felmérésének kivételével - simán megelőzi a Jobbikot. A Medián 29, az Ipsos és a Nézőpont 28 százalékra becsli őket. A legrosszabbul épp annál a két kutatónál állnak, akik a Fideszre a legjobb eredményt hozták ki: a Századvég 25, a Tárki 21 százalékot becsül számukra.

A Jobbik a Mediánnál a legerősebb, 23 százalékos, de így 6 ponttal elmarad a baloldal adatától. A legszorosabbra a Tárkinál hozták ki a radikálisok és a baloldal közti különbséget, ott az MSZP és társai 21, a Jobbik 20 százalékon áll. Az Ipsos 21, a Nézőpont 19, a Századvég 18 százalékra méri a Jobbikot, ez 7-9 százalékpontos elmaradást jelent a baloldal mögött.

Bentmarad-e az LMP? Ötből négy intézet szerint igen, de a Tárkit kivéve, akik 6 százalékra becslik a zöldek támogatottságát, a határon billeg az eredmény. A Századvég, az Ipsos és a Nézőpont is 5 százalékot mond az LMP-nek, egyedül a Medián 4-et.

És hogy mit jelentene mindez a gyakorlatban? Az új választási rendszerben nyilván nem lehet teljesen biztosra mondani, mi történhet. Annyi mégis egyértelmű, hogy aki nyer, az nagyon fog nyerni, a korábbi választásokhoz képest kisebb támogatottság is elég lehet a kétharmadhoz a Fidesznek. A baloldal talán annyival jobb helyzetből indul a Jobbiknál, hogy néhány hagyományosan balos körzetre szinte biztosan számíthat, míg a Jobbiknál kevésbé valószínűek az egyéni győzelmek.

Ha a Political Capital mandátumkalkulátorával próbálkozunk, akkor (65 százalékos részvétel és 150 000 érvényes határon túli szavazatot feltételezve) a különböző intézetek felmérései ezt az eredményt hoznák:

Ipsos: Fidesz 125 - baloldal 42 - Jobbik 27 - LMP 5

Medián: Fidesz 119 - baloldal 47 - Jobbik 33 - LMP 0

Nézőpont: Fidesz 137 - baloldal 36 - Jobbik 21 - LMP 5

Századvég: Fidesz 147 - baloldal 28 - Jobbik 19 - LMP 5

Tárki: Fidesz 148 - baloldal 23 - Jobbik 22 - LMP 6

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.