BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics a baltás gyilkos kiadásáról: Tiszta a lelkiismeretem

Egy politikai vita zajlik az ügyben, amit egészen pontosan nem is kiadatásnak, hanem büntetésvégrehajtás átadásának kellene nevezni – mondta az M1-ben Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter a baltás gyilkos kiadása kapcsán.

Navracsics szerint még senki nem vitatta, hogy az eljárás jogszerű volt és az ő felelőssége erre vonatkozott. Megismételte Orbán Viktor kijelentését is, miszerint kormányzati döntés született, „ahol minden tárca a maga részét és a maga szempontjait hozzáadta". Arra a felvetésre, hogy az Országos Örmény Önkormányzat szerint Navracsics felelős a történtekért, a miniszter elmondta: "nekem tiszta a lelkiismeretem az ügyben”.

Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV Startban csütörtökön azt mondta, a feljelentés megtételéről a képviselő testület hoz majd döntést, ám egyelőre további adatokat próbálnak összegyűjteni, amelyek a feljelentést megalapozhatják.

Az alelnök beszélt arról is, hogy a Magyarország és Örményország között kialakult helyzeten sokat javítana, ha az 1915-ös örmény népirtást a környező országokhoz hasonlóan Magyarország is elismerné. Elismerte ugyanakkor, hogy az örmény-azeri konfliktus Magyarországtól független, Magyarország csupán egy rossz politikai döntés következtében csöppent bele a két ország viszályába.

Philip Gordon a Szabad Európa és a Szabadság Rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államokat "nem elégítették ki" azok a válaszok, amelyeket Budapesttől és Bakutól az örmény katonatársát nyolc évvel ezelőtt Budapesten meggyilkoló azeri tiszttel kapcsolatban kapott.
A külügyi helyettes államtitkár azt mondta: továbbra is "döbbenetét és csalódottságát" fejezi ki amiatt a döntés miatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. Az üzenet Baku számára is változatlan: Washingtont "megdöbbenti", hogy egy gyilkosságért elítélt személyt ekképp dicsőítsenek. Gordon megfogalmazása szerint az eset "igazi provokáció a térségben".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.