BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Nem lesz feszültség abból, hogy nem Verest jelöltem”

Magyarország Andor Lászlót jelöli uniós biztosnak – jelentette be Bajnai Gordon kormányfő. Kovács László utódja így az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) eddigi igazgatósági tagja lesz.

Bajnai Gordon elmondta, hogy három szempont alapján döntött végül Andor László mellett. Ezek: szakmai felkészültség, nemzetközi tapasztalat, baloldali elkötelezettség. Egyben kiemelte: Kovács László eddigi biztosra a hazai belpolitikában számít.

Mint ismert, az MSZP elnöksége Veres Jánost látta volna szívesen a biztosi poszton. Bajnai most bejelentette: a volt pénzügyminisztert egy nemzetközi megbízatásra kéri majd fel.



„Nem számítok arra, hogy feszültség lesz amiatt, hogy Veres János helyett Andor Lászlót jelöltem, hiszen ő is rajta volt az MSZP ötfős listáján, így figyelembe vettem a szocialisták szempontjait, illetve más szempontokat is” – szögezte le Bajnai Gordon. 

Mint imsert, az MSZP elnöksége sorrendben a következő politikusokat ajánlotta ötfős listáján: Veres János után Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselőt, majd Andor Lászlót, negyedik helyen Kovács László távozó EU-biztost, végül Vadai Ágnest, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát.

A kormányfő döntéséről már tájékoztatta José Manuel Barossót, az Európai Bizottság elnökét és a parlamenti pártokat.

Andor László bemutatkozó beszédében elmondta: tisztában van azzal, hogy munkája visszahat Magyarországra, és reméli, hogy munkájából magyar siker fog születni. Céljának nevezte, hogy a leendő Európai Bizottság hamarosan megtalálja a kiutat a válságból.  


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.