BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz "szuperválasztójog" és vármegye -Ezek változnak az új Alkotmányban

Benyújtotta az Országgyűlésnek az Alkotmány módosítására tett javaslatait Lázár János fideszes frakcióvezető.

Az alkotmánytervezet szövegével kapcsolatosan Lázár János szerint minimum négy helyen történik változás. Felül kell vizsgálni a gyermekek utáni választójog megadásának lehetőségét, a ténylegesen életfogytiglan szabályozásának alaptörvénybe való iktatását, a parlamenti bizottságok előtti megjelenés kötelezővé tételét és a Kárpát-medencében fellelhető fajok védelmének a kérdését - sorolta a változásra szoruló pontokat Lázár.

A fideszes honatya elmondása szerint a 41 önálló módosító indítvány egy része saját indítvány, egy másik részét pedig az Alkotmánybíróság, illetve zöld- és civil szervezetek által felvetett javaslatokat tartalmazzák.

A módosító indítványokra Orbán Viktor is kitért napirend előtti felszólalásában a Parlamentben. A miniszterelnök beszédéről bővebben itt olvashat!

Lázár János szerinttmánybírósági hatáskört érintő korlátozás csak olyan gazdasági helyzetben érvényesül majd, ha az államadósság mértéke meghaladja a nemzeti össztermék 50 százalékát. Hozzátette azt is, hogy az alkotmánybíróság létszámát 15 főre kívánják emelni. Mint folytatta, Szili Katalin javaslata a bírák életkorára vonatkozna, azaz 30 év alatt senki sem tölthetné be ezt a pozíciót. A felvetést a Fidesz-frakció azzal egészítené ki, hogy azt is korlátoznák, meddig lehetnének bírók. Lázár a konkrét felső korhatárról nem beszélt. A honatya közölte, indítványozza a vármegye elnevezés "megfontolását" is, illetve az ön- és a tulajdonvédelem jogáról is szól majd az elképzelések szerint az új alkotmány.

Főbb változások az Alkotmány-tervezetben

- nem vármegye lesz, hanem megye

- forint a hivatalos fizetőeszköz

- nincs gyerek utáni szavazat

- önkormányzatok túlzott hiánya esetén kölcsönfelvételéhez a kormány engedélye kell

- MNB feladatait és szmsz-ét sarkalatos törvényben határozzák meg

- GDP helyett teljes hazai össztermék 50%-át nem haladhatja meg az államadósság, amíg ez nem történik meg, addig az AB-nak speciális jogok

- mindenki a gazdasági részvételének megfelelően járul hozzá a közteherviseléshez

- a hatóság nem köteles minden döntését indokolni, csak törvényben meghatározottakat

- tilos a csoportos kiutasítás

- egészséges környezethez való jog

- bíráknál 30 éves alsó korhatár

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.