BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerint az Európai Unió állam- és kormányfői nem fognak szankciókat bejelenteni az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország ellen a brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon, ugyanakkor "Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megőrzését" fogják követelni.

"Szankciók majd csak akkor lesznek, ha a dolgok nem jó irányba haladnak. De épp most indulnak arrafelé" - fogalmazott a kormányfő csütörtökön a BFM hírtelevízióban. Hozzátette:  "Az ukránok demokráciában szeretnének élni. A megválasztott ukrán elnök elhagyta az országot. Van egy ideiglenes kormány és május 25-én választások lesznek, mert minél előbb választásokat kell tartani. És az európaiaknak és különösen Franciaországnak egy célja van: Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megőrzése".

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy szerdán Párizsban "egyeztetések folytak mindenkivel, s ezt Franciaország szervezte meg". "Itt voltak az oroszok, itt voltak az ukránok. Egyelőre nem beszéltek egymással, de Brüsszelben valamennyi állam- és kormányfő el fog fogadni egy irányvonalat" - mondta.

Az európai vezetők rendkívüli csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Brüsszelben, amelyen az Európai Bizottság által Ukrajnának szánt mentőcsomagról, valamint az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszországgal szembeni válaszlépésekről döntenek.

"Ukrajna területi integritása és szuverenitása nem darabolható szét. Ugyanakkor Ukrajnának jó kapcsolatokat kell ápolnia Európával és Oroszországgal is, hiszen Oroszország nem ellenségünk, nem ellenfél. Oroszországgal párbeszédet kell folytatni, de őszintén beszélve, mert az például nem elfogadható, hogy orosz csapatok avatkozzanak be a Krím félszigeten. A Krím Ukrajna része" - hangsúlyozta Ayrault.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.