BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem teljes a demokrácia Magyarországon - így látnak minket

A Freedom House szerint a demokrácia se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan Magyarországon.

Kiadta 2013-as évről szóló demokráciajelentését a Freedom House nevű nemzetközi szervezet. A jelentés szerint Magyarország demokrácia besorolásának értéke hat éve óta csökken, és lassan már odáig jut, hogy az országot nem lehet konszolidált demokráciának nevezni. Az alábbi táblázat szerint Magyarországon a demokratikus kormányzás és a korrupció tekintetében is romlott a helyzet - írja az origo.hu.

A jelentés szerint a közbeszerzési eljárásokon tapasztalható visszaélések, illetve a kormányzati körökhöz közel álló üzleti csoportok helyzetbe hozása 2013-ra nyilvánvalóvá vált.

Megemlítik, hogy a trafiktörvény hatálybalépését követő botrány után a kormány szigorított az információs törvényen, és ezzel a közérdekű adatok megismerhetőségén. A jelentés szerint Magyarország mutatói a bizonyítékok arra, hogy a posztkommunista térségben végbement demokratizálódási folyamat „se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan”. Magyarország demokrácia-értéke 2004, azaz az EU-csatlakozás éve óta egy teljes ponttal csökkent - olvasható az origo.hu cikkében.

„Ellensúlyozás nélkül, ha Orbán Viktor újraválasztott kormánya alatt tovább folytatódnak a romló hatások a kormányzásban, a választási folyamatban, a sajtószabadságban, a civil társadalomban, a bírói függetlenségben és a korrupcióban, akkor Magyarország kicsúszhat a konszolidált demokráciák köréből” – hivatkozott a Freedom House jelentésére az origo.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.