BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: a kisbabáknak kedvük támadt megszületni

2012-ben több gyerek született, mint korábban, ez pedig a gyerek- és családvédelmi intézkedéseknek is köszönhető. "A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" - ezzel a meglepő fordulattal kezdte Orbán Viktor az évértékelő beszédét. "Ha igaz, hogy a csecsemők is észrevették a magyar gazdaság változását, akkor lehet, hogy a felnőttek is" - mondta Orbán. Reményteljes, felívelő, valami jobb módú jövő jön Orbán szerint. "Lehet, hogy 2013 valóban a felemelkedés éve lesz?" - tette fel a kérdést.

A magyarok 10-es skálán 4,9-re, "vagyis 5-re" értékelik az életszínvonalukat, ez kevesebb, mint a globális átlag, ám jobb az elmúlt évszázadhoz képest - mondta a miniszterelnök.

A rendszerváltáskor közös álláspont volt a gazdaságpolitikáról: nem követjük el Kádárék hibáját, legyünk bár szegények, külföldi hitelből nem fogunk szociális kiadásokat, béremeléseket finanszírozni. Ezt a szocialista kormány felrúgta - tekintett vissza Orbán. A gondos háziasszonyok visszafogott büszkeségével ki lehet mondani, hogy 2012-ben is csökkent az államadósság. Az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg önöket - mondta a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság pénteken kiadott előrejelzésében azt írta, hogy Magyarországon idén 3,4 százalékon alakulhat a GDP-arányos költségvetési deficit. Brüsszel szerint jövőre sem sikerülhet tartanunk a fontos deficitcélt. Mindezek alapján a kormánynak további intézkedéseket kell hoznia, hogy a kritikus 3 százalék alatt legyen a hiány, és Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Elemzők szerint 120-300 milliárdos kiigazítás jöhet.

Vannak helyzetek, amikor a magyarság az erejét összeadva alkot nagyot, mondta Orbán. A honfoglalás, az államalapítás, a tatárjárás utáni építkezés, 1848 és 1956 után ismét magyar mű van születőben Orbán szerint. Elkezdtük azt csinálni, ami a saját érdekünk, és nem azt, amit mások várnak tőlünk. "Aki fél, azt megharapja a kutya, ledobja a ló, de még a roller is" - fogalmazott. Olyan országban élünk, ahol nem külföldi bürokraták mondják meg, hogyan éljünk, vagy hogy átírjuk-e az alkotmányunkat.

Összeépítjük a magyar gazdaságot a némettel - ígérte Orbán. Csökkentjük az államadósságot, kutatásra folytatjuk a GDP 4-5 százalékát, több egyetemünket is bevisszük a világ legjobb kétszáza közé - hangzottak a nagyívű ígéretek. A megélhetési költségeket 2013-ban tovább fogjuk csökkenteni. Az év második felében útnak indul egy, a bérből és fizetésből élőknek szóló akcióterv. A munkahelyvédelmi akciótervet pedig "valamikor az év derekán" kibővítik.

Azért fontos nekünk, hogy a gyerekeink itthon is kamatoztassák a tudásukat, mert csak így tudják továbbadni a saját gyerekeiknek - mondta Orbán a röghöz kötésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.